На 3 януари православната църква чества Св. пророк Малахия и

...
На 3 януари православната църква чества Св. пророк Малахия и
Коментари Харесай

Почитаме светия, предсказал идването на земята на „слънцето на правдата"

На 3 януари православната черква празнува Св. оракул Малахия и Св. страдалец Гордий. Св. оракул Малахия живял 400 година преди Христа.

Предсказал идването на Св. Йоан Предтеча, който ще приготви пътя на Христос. Предсказал и идването на Исус Христос, който назовава „ слънце на правдата ".

Св. оракул Малахия написал последната пророческа книга на Стария Завет и е един от така наречените "12 дребни пророци ", и по тази причина юдейското поверие го назовава "печат на пророците ". Той пророчествувал на Юдея след завръщането на евреите от Вавилонския плен и в последните години от ръководството на Неемия, сред годините 416 и 400 преди Христа.

През това време се породили огромни вълнения измежду евреите и техните свещеници, които дребната брошура на Малахия (само 4 глави) изобличава.

Предмет на строгите нападки е упадъкът на нравите измежду целия израилски народ по това време, когато още не бил одобрен новия ред на Неемия и богослуженията в Йерусалимския храм.

Освен изобличенията книгата на Малахия съдържа знамение за изпращането на Господния Предтеча със задача да приготви пътя на Идващия и за идването на Месия – Христос, Когото пророкът назовава "Слънце на правдата ".

Книгата на оракул Малахия в действителност съставлява привършване на старозаветните пророчества ( "печат на пророците ") и започване на благодатвата история на тяхното осъществяване.

Св. страдалец Гордий бил млад войник от Кесария Кападокийска, намерил гибелта си за християнската религия в родния си град през 314 година.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР