На 3-тюни беше възстановенопоклонението в памет на жертвите на комунистическия

...
На 3-тюни беше възстановенопоклонението в памет на жертвите на комунистическия
Коментари Харесай

В Белене възстановиха поклонението в памет на жертвите на комунизма

На 3-тюни беше възстановенопоклонението в памет на жертвите на комунистическия режим в някогашния Втори обект на концлагера " Белене " на остров Персин. Събитието се проведеслед тригодишно спиране, като в него се включиха стотици жители.

Присъстваха доста някогашни лагеристи и близки на жертвите, пристигнали от разнообразни краища на България и от Турция. Те споделяха своите истории, оставили дълбоки следи в живота им.

Впоклонението участваха евродепутатът Андрей Ковачев и народните представители Елисавета Белобрадова и Свилен Трифонов.

" Трябва да предаваме паметта на младите генерации, с цел да няма в никакъв случай повече политическо принуждение в България ", сподели Андрей Ковачев.

Той акцентира, че с цел да не се повтарят ужасите от предишното, би трябвало да предаваме паметта на младите, " не с цел да желаеме отплата и насаждаме възмездие, а с цел да има помиряване, а то минава през смирение и през уважаване на паметта на страдалците, минали през ужасите на комунистическия режим ".

" През това място са минали доста почтени българи, български политици, български офицери и генерали, които са били просто против режима. Ние сме в дълг към тях, както и към техните фамилии, и към нашата съвест, тъй като тук би трябвало да има мемориален комплекс, в който да се пази паметта за комунистически зверства и комунистическата тирания, която не е предоставяла никаква опция на тези, които са желали да изразят своето мнение свободно, да го създадат ", сподели ощеевродепутатът.

Участницитев поклонението получиха образец от най-новия документален алманах " Държавна сигурност и лагерът " Белене ", който беше показан по време на събитието от Комисията по досиетата.

Организаторите на поклонението оповестиха старта на подпискас искане да бъде приключена процедурата по оповестяване на лагера " Белене " за историческа групова недвижима културна полезност от най-ново време с категория " от национално значение ".

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Петър Стоянов, президентза 1997-2002 година, както и от ръководителя на 49-то Народно заседание Росен Желязков. Водещ на събитието беше журналистът Люба Кулезич.

Организатори на поклонението са група неправителствени организации и най-много Христо Христов, публицист и изпълнителен шеф на фондация " Истина и памет ".

Лагерът " Белене " работи от 1949 до 1987 година, като е най-големият концлагер за политически съперници на Българската комунистическа партия. През него са минали към 20 000 пандизчии, измежду които лекари, поети, земеделци, учители, както и български турци, задържани за опозиция против насилственото преименуване.

За първи път в Белене бяха почетени и жертвите от концлагера край Ловеч.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова беше измежду ораторите пред стотиците хора, пристигнали на острова на Дунав. Тя е част от инициативния комитет за възобновяване на поклонението. В прочувственото си слово тя сподели:

„ Днес, на Черешова задушница, ние първо поднесохме цветя на някогашния концлагер „ Слънчев бряг “, а след това изминахме пътя от Ловеч до тук. Същият, по който почтено избитите жертви са били докарвани и погребвани на прилежащия остров. Тези събития би трябвало да се напомнят непрекъснато, с цел да е жива паметта и да възпламеняваме публичното схващане “.

Кметът на Ловеч предложения присъстващите на конференцията „ Руският фактор в българските рецесии “,която ще се състои в Ловеч на 10 и 11 юни 2023 година Заедно с другите присъстващи, поднесен беше венец.

Корнелия Маринова беседва с Тако Иванов Караиванов (87 г.) от село Малево, Хасковско. Той е измежду дребното живи през днешния ден политически пандизчии. Голямата част от присъстващите бяха от така наречен „ Възродителен развой “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР