На 3-ти март българският народ отбелязва своя национален празник. Тази

...
На 3-ти март българският народ отбелязва своя национален празник. Тази
Коментари Харесай

Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

На 3-ти март българският народ отбелязва своя народен празник. Тази година се навършват 146 години от подписването на Санстефанския кротичък контракт, с който се поставя завършек на петвековното турско иго, а България възкръсва още веднъж на картата на Европа.


Празничният ден в град Тетевен стартира с рецитал на учениците от НЧ „ Хаджи Генчо “ – гр. Тетевен и молебен в двора на църквата „ Св. Всях Светих “. След службата, пред паметника на починалите съветски войни за свободата на Тетевен, бяха поднесени цветя, в символ на благодарност към героизма и саможертвата на сражавалите се, от името на: Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, детски градини и учебни заведения, просветителни центрове, културни и държавни институции, организации и асоциации, жители, политически партии и други

Програмата продължи с шествие от църквата до пл. „ Сава Младенов “, където тържествено бе издигнато знамето на Република България от кмета на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева, оповестиха от Общината.

Трети март е една от най-значимите дата в нашата история. Дата, която поставя края на петвековното турско иго, дата, побираща в себе си саможертвата на българския народ и очакванията на българина за независимост, религия и едно по-добро бъдеще, сподели доктор Бояджиева в своето слово към присъстващите. Нека в този ден да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата. Нека си спомним за вярата и битката, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни благосъстояние и запалили огъня на националното събуждане и възобновление. И не на последно място, дано бъдем горди, че сме потомци на прочут и борбен народ, изпълнен с висша всеотдайност, с смел и неотстъпчив дух, сподели още доктор Бояджиева.

Празничният ден продължи с националната самодейността на „ Сдружение Азбукари “ - „ Пробуждане с хора “, проведено на локална почва от НЧ „ Съгласие 1869 “ – гр. Тетевен и приключи с концерт на националната певица Румяна Попова.

На програмата по случай 3-ти март участваха зам.-кметовете на Община Тетевен – Борис Врабевски и Тони Стоев, ръководителят на Общински съвет – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, възпитаници и учители, жители и посетители на града.

Снимка: Община Тетевен

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР