На 3 октомври между селата Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница

...
На 3 октомври между селата Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница
Коментари Харесай

Спортно събитие спасява природата в села около София

На 3 октомври сред селата Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница ще се организира бегаческо събитие за опазване на природата в региона, със старт при бент. „ Братушково “. Китните села се намират в община Сливница, тъкмо до София и имат положителни условия за земеделие, екотуризъм, спорт, отдих и живот. Проект за нова въглищна мина обаче заплашва естественото благосъстояние и чистотата на въздуха и съществуването на вода в региона.

Местността е ситуирана на по-малко от 50 км от София. Хората разказват местността като добре развъртян селски регион. За страдание обаче, през днешния ден, когато целия свят е на прага на бъдещето си оттатък въглищата, това място е на път да бъде трансфорат от място с огромен капацитет в нова въглища мина.

През август 2018 година, компания, свързвана с Христо Ковачки, получи правото да добива въглища в Алдомировския въглищен басейн. Къщите в селата Радуловци и Братушково са едвам на 300 м от бъдещата мина и неодобрение против нея през годините не липсва. Подписките на локалното население против капиталовото желание за въгледобив обаче не дават резултат, а възраженията на Община Сливница остават пренебрегнати.


© Деннис Тодоров/ „ Грийнпийс “

През последните две години „ Грийнпийс “ – България и Екологично съдружие „ За Земята “ застанаха зад хората от региона, които директно или индиректно са пострадали от противоречивите решения в интерес на компании от кръга „ Ковачки “. 

„ Така се роди и концепцията за спортно тичане с идея. Решихме да използваме прелестните естествени дадености на региона, с цел да организираме любителско тичане със спортен детайл. Каузата ни е „ да надбягаме “ мината и минната промишленост и да разкрием живописната природа на региона, който има капацитет за по-добро бъдеще от предначертаното му сега, “ разяснява Меглена Антонова от „ Грийнпийс “ – България. 

Трасетата обгръщат стопанска земя сред селата Радуловци и Братушково, както и част от пътната инфраструктура на село Братушково. Предвидена е опция за присъединяване в две разнообразни дистанции: за начинаещи бегачи – 3 км и за напреднали – 12 км.

Регистрацията се случва онлайн, с цел да могат уредниците да обезпечат номера за класирането и други самостоятелни материали за участниците. Формулярът е отворен за регистрации до 2 октомври и може да бъде открит на този адрес: http://act.gp/BG-Radulovtsi-Run-Media.

Таксата за присъединяване е с благотворителен темперамент и събраните средства ще бъдат употребявани за идеята. Вход свободен за всички други гости.

© Деннис Тодоров/ „ Грийнпийс “

Международно приетият бегач Кирил Николов – Дизела също поддържа идеята и ще се включи в надпреварата.

Основен фокус на събитието ще е бягането, само че с изключение на него са планувани и спомагателни действия, които да разкрият капацитета на региона. 

Програма:

Старт/ край – при бент. „ Братушково “
9:45 ч – Официално разкриване
10 ч – Старт на бягането 
11 ч – Наблюдение на птици 
14 ч – Официално закриване и награждаване
15 ч – Почистване на региона

Организаторите приканват присъединилите се в събитието да оказват помощ за разчистване на региона след края на програмата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР