На 3 октомври 2017 г. от 17.30 ч. в изложбена

...
На 3 октомври 2017 г. от 17.30 ч. в изложбена
Коментари Харесай

Показват непубликувани досега документи от личния архив на Цар Симеон II

На 3 октомври 2017 година от 17.30 ч. в изложбена зала “Архиви” (София, ул. “Московска”№5) ще бъде открита документална галерия, отдадена на 80 годишнината на Н.В. Цар Симеон II. Изложбата съдържа документи от персоналния списък на Царя от времето, когато живее в заточение в Мадрид и които ще бъдат показани за първи път.

След като през 2006 година Негово Величество подари на Главно ръководство на архивите при Министерския съвет персоналния списък на своя дядо Цар Фердинанд, през 2009 година Цар Симеон II направи още веднъж подаяние на Държавна организация “Архиви” на своя списък.

Представените на изложбата документи съставляват част от кореспонденцията на Царя с настоящите монархии, с европейските институции, емигрантските политически и културни организации. Архивът съдържа доста информация за благотворителната активност на Царското семейство в помощ на българи в чужбина и нуждаещи се в България.

Негово Величество даде на ДА “Архиви” кореспонденцията, която е поддържал с български интелектуалци в заточение, публицисти, представители на културните и спортните среди, музикални дейци, българското духовенство и елементарни хора, които са изпращали своите молби за помощ или поздравления по разнообразни мотиви до Царската канцелария.

Документите, които ще бъдат изложени за първи път са единствено една част от свидетелствата за дейната политическа активност на Царя в интервала на 50-годишното му заточение. Организатори на събитието са ДА “Архиви” и Фондът за запазване на историческото завещание “Цар Борис и Царица Йоанна”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР