На 3 ноември (събота), от 11:30 часа, при паметника пред

...
На 3 ноември (събота), от 11:30 часа, при паметника пред
Коментари Харесай

Изписаха върху паметна плоча имената на 300 бургаски военни герои

На 3 ноември (събота), от 11:30 часа, при паметника пред Военен клуб - Бургас ще се проведат обред по разкриване на паметна плоча с имената на починалите от 24-ти Черноморски пехотен полк и боен обред - панихида с полагане на венци и цветя по случай Архангелова (мъжка) задушница. 

Инициативата за изписване имената на починалите бургазлии във войните за национално обединяване 1912 - 1918 година, е на общинския консултант Георги Дракалиев. Идеята да бъдат изписани точно върху постамента на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк е на Митко Иванов - ръководител на Дружество на бургаските художници.

След приемане на документално единодушие за реорганизация на паметника от министъра на защитата Красимир Каракачанов, в Общински съвет - Бургас бе импортирана докладна бележка и бяха отпуснати нужните четири хиляди лв., като по предложение на кмета Димитър Николов средствата са отделени от издръжката на общинската администрация. Проектът е направен безплатно от арх. Васил Дончев, който за задачата намери имената на всичките 300 починали бургазлии от Държавна организация " Архиви ".

Със заповед на военния министър военачалник Петър Паренсов от 1880 година, е вменено на Архангелова (мъжка) задушница в младото ни княжество да се отслужва панихида (възпоменание), съпроводена с военни почести за всички, които са положили костите си пред олтара на отечеството. Всяка година на този ден Българската войска организира военни ритуали в памет на починалите във войните български воини - ден, в който в молитвите си се сещаме за мъртвите мъже на България, за бойците и офицерите, за знайните и безименни герои.

В събота, 3 ноември, респект към починалите за свободата на родината ще отдадат представители на държавната и локална власт, военнослужещи от гарнизон Бургас, поданици и посетители на града. В ритуала ще вземат присъединяване военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас и представителния духов оркестър на Община Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР