На 3 ноември през 1907 година с Указ на княз

...
На 3 ноември през 1907 година с Указ на княз
Коментари Харесай

Главната инспекция по труда отбелязва своя професионален празник

На 3 ноември през 1907 година с Указ на княз Фердинанд е обнародван Закон за Инспектората по труда. С този държавнически акт се слага основата на институцията Инспекция по труда в България. През 1917 година се обнародва Закон за хигиената и сигурността на труда, с който се дефинират пълномощията на настоящия контрольор по труда.

Основната активност на Главна ревизия по труда е реализиране на надзор по съблюдаване на трудовото законодателство, на Закона за поощряване на заетостта и на Закона за държавния чиновник. Днес институциятае поръчител за използване на трудовото законодателство в страната, за отбрана на трудовите и обществените права на жителите и деен сътрудник в тристранното съдействие междуизпълнителната власт, работодателите и синдикатите.

През годините Главната ревизия по труда неведнъж е преобразувана като орган за надзор на сигурността и хигиената на труда към Министерския съвет,към Българските профсъюзи и към Министерството на труда и обществените грижи. От 2000година е Изпълнителна организация към министъра на труда и обществената политика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР