На 3 месеца да се намали срокът след втората игла

...
На 3 месеца да се намали срокът след втората игла
Коментари Харесай

Нова промяна за бустера в България

На 3 месеца да се понижи срокът след втората игла за слагане на бустерна доза, оферират водещи вирусолози и епидемиолози у нас.

Изискването до момента е да са минали най-малко 6 месеца от завършването на имунизационния цикъл.

Очаква се смяната да се приготви незабавно след празниците, откакто за това загатна и министър-председателят Кирил Петков в диалога си с вирусолога проф. Радка Аргирова в навечерието на Коледа. Министерският съвет към този момент обмисля концепцията, посочи Петков.

За да се случи това, е нужно първо експертният съвет към здравното министерство да направи предложение, а по-късно министърът да вземе решението.

Как е в Европейски Съюз

Направихме информация за повече от половината страни в Европейския съюз и шаренията е цялостна: има условия и за 3, и за 4, и за 5, и за 6 месеца преди бустерна доза. Но явно намаляването на периода е неотложно поради епидемиологичната обстановка с " Омикрон ", изясни предходната седмица основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Експерти се сплотяват към тезата, че бустерът пази до 90% от новия вариант на вируса.

Има проучвания, че след втората доза има малко над 60% успеваемост, а след бустерната нараства до 90%, изясни алергологът акад. Богдан Петрунов.

Същата теза поддържа и вирусологът доцент Любомира Николаева - Гломб. Според нея също би трябвало да се понижи интервалът за слагане на трета доза и било въпрос на време това да се случи.

По думите ѝ за този интервал от три месеца организмът построява постоянен имунитет. За един месец бустерната доза дава над 90% отбрана от новия вариант на ковид.

Подсилващата доза пази до 70% от тежко протичане на заболяването при омикрон, пресмята пък специалистът по сигурност на имунизациите и началник на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев.

Изследвания в лабораторни условия, в които се взема вирус и се слага върху изолирани кафези, демонстрират, че слагането на трета, бустерна доза усъвършенства имунитета против омикрон, изясни той.

За специалиста единствено две дози ваксина също дават нелоша отбрана, само че въпреки всичко бустерната е по-ефективна. Макар че данните за протичането на новия вариант да са към момента нищожни, едно е несъмнено съгласно доктор Илиев - бустерът работи доста добре.

Заразеният, само че имунизиран с бустер има доста по-малък късмет да влезе в болница. Все отново припомня, че колкото и добре да работи третата доза, потребността от носенето на маски остава, написа " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР