На 3 май, вторник, ще бъде даден стартът на строежа

...
На 3 май, вторник, ще бъде даден стартът на строежа
Коментари Харесай

Първа копка на строежа на LNG терминала с български дял край Александруполис

На 3 май, вторник, ще бъде даден стартът на градежа на терминала за регазификация на полутечен природен газ край гръцкото пристанище Александруполис, с което 20-процентен дял има българският газов оператор " Булгартрансгаз ". В церемонията ще вземат участие гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и българският му сътрудник Кирил Петков, оповестиха от държавната пресслужба.

Припомняме, че на 8 януари 2020 година държавното управление на Бойко Борисов взе решение за закупуването на 20% от акциите на терминала за полутечен газ. " За предходната година сме употребили към 400 млн. полутечен газ, пристигнал от Гърция. Само за януари са 200 млн. кубически метра. Днес на Министерски съвет ще вземем решение и ще закупим 20% от акциите на терминала за полутечен газ ", съобщи тогавашният министър-председател Борисов преди началото на стратегическия разговор България-САЩ.

Днес Кирил Петков ще употребява опцията да ревизира и по какъв начин върви построяването на междусистемната газова връзка Комотини-Стара Загора. Настоящата енергийна рецесия, обвързвана с войната в Украйна и спирането на доставките за някои страни от страна на " Газпром ", акцентират стратегическото значение на инвестицията в терминала както за България, като и за Европа като цяло
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР