На 3 май Църквата почита св. мъченик Тимотей и св.

...
На 3 май Църквата почита св. мъченик Тимотей и св.
Коментари Харесай

На 3 май почитаме двама светци съпрузи, загинали мъченически за вярата

На 3 май Църквата уважава св. страдалец Тимотей и св. мъченица Мавра.

Св. страдалец Тимотей и св. мъченица Мавра потърпевши в 286 година през царуването на Диоклетиан. Те били измъчвани по заповед на египетския шеф в Тиваиди Ариан, който по-късно станал също страдалец. Св. Тимотей бил читател при църквата. Той бил арестуван под стража и от него желали да съобщи църковните книги, които езичниците се стараели да унищожат, тъй като ги считали за едно от най-силните средства за разпространяване на християнската религия.

- А кой от людете ще се съгласи да съобщи на гибел своите рожби? - възразил на това искане Тимотей. - Знай, управителю, че преписаните от мене книги са мои обични рожби, и когато чета книгите за Бога, пред мене стоят ангели Божии.

Когато по-късно му предложили да принесе жертва на боговете, Тимотей дал отговор: “В мене живее Духът на Христа и по тази причина аз не придавам жертва на езическите богове ”. А на заканите, че той ще бъде предаден на изтезания, Тимотей, умерено гледайки на поставените пред него наказателни оръдия, твърдо възразил: “Нито жертва ще принеса, нито книгите ще покажа на гонителите на моята религия ”.

Когато видели, че са безсилни да го склонят да се отхвърли от християнската религия, мъчителите решили да работят другояче: по заповед на шефа била доведена при Тимотей неговата млада, красива и в хубави облекла облечена жена Мавра, с която били женени единствено от няколко дни.

Могъл ли е Тимотей да я види и да не се трогне от благосклонност, могъл ли е да не се увлече от обич към нея и от съблазнителен ентусиазъм към земно благополучие? Така предполагали мъчителите, за които била недостъпна възвишеността на християнската душа.

Действително, при типа на жена си могъл да се пробуди у мъченика ентусиазъм към законно, почтено и заради това висше земно благополучие. Но той незабавно обуздал своя натурален ентусиазъм.

- Татко! - извикал той, като се обърнал към своя татко духовник, който участвал на неговите мъчения, - апелирам те, загърни с було лицето ми, с цел да не виждам и не чувствам даже аромата на поръсените с благовония женски облекла...

В неразбиране стояла младата жена, като гледала своя изстрадал мъж, който не желал да я види.

- Не мога ли аз да ти оказа помощ, и що мога да направя за тебе? - обезпокоително питала тя своя мъж. - Не за туй ли те мъчат, че ти не си в положение да изплатиш царския налог? Ако е туй, аз ще продам своята скъпоценна среха, ще продам всичко, каквото имаме, с цел да можеш да изплатиш дълга...

- Питай, какво можеш да направиш за мене ли? - запитал Тимотей. - Ти можеш да оставиш всичко и да вървиш с мене на героизъм поради Христа, нашия Спасител.

- Когато идвах при тебе - дала отговор Мавра, - сърцето ми бе изпълнено със земни мисли и стремежи. Но в този момент, като чух думите ти, Дух Божий влезе в мене, и аз искам същото, което ти обикна!

- Ако казваш истината - споделил Тимотей, - тогава върви и изобличи шефа за неговото нечестие!

- Страхувам се, че няма да устоя тъгите, на които ще ме подложи разяреният шеф. Аз съм така млада - единствено на 17 години.

- Надявай се на Бога и той ще ти даде мощ да понесеш мъченията! - споделил Тимотей и почнал да се моли: “Боже на благостта, Който от великодушие спасяваш всички! Милостиво погледни на Твоята рабиня Мавра! Ти си ни съединил в тайнството брак, не ни разделяй и в идния героизъм, и да не бъдем отлъчени от лика на светите мъченици! ”

Вдъхновена от Светия Дух, Мавра пристъпила до шефа и му споделила:

- Ти ме притегли тук и ми даде обещание богати награди, с цел да погубиш душата ми, само че ти не ще ме победиш посредством своите обещания. Аз се облякох в оръжието на Христа, моя Бог, и посредством Неговата мощ самоуверено заставам пред тебе.

- Нима и ти предпочиташ гибелта пред живота? - запитал я учуденият шеф, и след доста убеждавания да я отвърне от това, което той смятал за безумство, заповядал да подложат на изтезания младата жена.

Господ дивно подкрепил младата мъченица. Тя понесла всички тествания. Като видял нейната непреклонност, Ариан заповядал да разпънат на кръстове младите съпрузи, един против различен. В такова състояние те прекарали девет денонощия, утешавайки и ободрявайки един другиго. На десетия ден те се освободили от тъгите, като душите им отлетели в небесата.

В Цариград по-късно тържествено чествали паметта на светите мъченици Тимотей и Мавра в издигнатия в тяхна чест храм, покрай Юстиниановите дворци. От това се прави умозаключение, че в този храм се намирали техните мощи или част от тях. 

Източник: Pravoslavieto.com
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР