На 3 май 2020 г. от 16.00 часа онлайн проектът

...
На 3 май 2020 г. от 16.00 часа онлайн проектът
Коментари Харесай

Гледаме онлайн комичната балетна постановка Зле опазеното момиче

 На 3 май 2020 година от 16.00 часа онлайн планът " За младия фен “ на Театрално-музикален продуцентски център Варна ще зарадва феновете с комичната балетна режисура " Зле опазеното момиче ", оповестяват от пресцентъра на културната институция.

 

" Зле опазеното момиче “, е комичният балет, който споделя съвсем целия си сюжет в заглавието и има свое значимо място в историята. Представен за пръв път единствено няколко дни преди експлоадирането на Френската гражданска война през 1789 година в Бордо, той трансформира света на балета, съвсем както Френската гражданска война европейския континент. Това е в действителност първият балет, чийто сюжет е въодушевен от действителни модерни персони, а не от кралски особи, Древна Гърция или Древен Рим, както е било до тогава. Той споделя за младите Лиза и Колен, на чиято обич по всякакъв начин пречи Марцелина, майката на младото момиче, сгодено към този момент за богатия Никез.

Автор на либретото и подбора на музиката от национални и известни танци, както и на хореографията, е Жан Добервал (1742-1806). По-късно се намесват и други създатели, само че най-значим е приносът на немския композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899), чиято версия на " Зле опазеното момиче " получава необятно разпространяване в Русия. Балетмайсторите Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горский вършат по нея свои постановки в Москва и Санкт Петербург, върху които други хореографи основават нови редакции.

Постановката, която Варненската опера предлага online, e от 2018 година, по истинската хореография на Александър Горский. В основните функции на Лиза и Колен танцуват Елена Свинко от Русия, лауреат на Международния балетен конкурс във Варна и Марчело Пелицони от Италия, Павел Кирчев се преобразява в Марцелина, Франческо Бруни от Италия в Никез, а асистент-режисьорът Иван Карнаухов от Държавния спектакъл за опера и балет в Красноярск, Русия, е Мишо, бащата на Никез.

Тези забележителни актьори, дружно с балетната натрупа на Варненската опера, придават нов  живот на очарователната композиция от класическа хореография и фолклорни танци, пасторал и пародия - качествата, с които – става известно - може да устои на времето даже едно " Зле опазено(то) момиче “ от XVIII век.

Съхранете духа и здравето си, макар рецесията! Споделете с нас любовта към изкуството!, приканват от театъра във Варна. 

Следете: YouTube канала на ТМПЦ (DRAMA&OPERA VARNA) на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0, фб профила Държавна опера Варна / State Opera Varna и и фб събитието Споделени представления.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР