На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878

...
На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878
Коментари Харесай

България чества 3 март - Деня на Освобождението

На 3 март (19 февруари по остарял стил) през 1878 година е подписан Сан-Стефанският кротичък контракт сред Русия и Османската империя, който планува възобновяване на Княжество България.

Подписването на Санстефанския контракт през 1878 година е осъществено като самобитен подарък от страна на съветската дипломация към император Александър II, който се възкачва на престола на 19 февруари 1855 година, а през 1861 година на същата дата подписва декрета за анулация на крепостното право. У нас той е прочут като Цар Освободител.

Преговорите по сключването на Сан-Стефанския контракт стартират на 13 февруари в основната квартира на съветската войска в Одрин. На бойците са раздадени по 100 патрона и всички чакат или да се разгласи краят на войната, или да се издаде заповед за нахлуване в Цариград.

Напрежението нараства и след дълги часове на очакване едвам към 17 ч. измежду формалните лица настава оживление, а над тълпата локални поданици, наблюдаващи с любознание протичащото се, се разнася вестта за подписания кротичък контракт.

Денят на Освобождението е националният празник на България от 1991 година

Празникът на Освобождението на България - 3 март, за пръв път се празнува във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 година
Две години след Освобождението - през 1880 година, 3 март се празнува в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II.
От 1888 година празникът стартира да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство.
След 1944 година празникът не се отбелязва, с изключение на един път - през 1978 година във връзка 100-годишнината от Освобождението.
10 години по-късно той става формален празник, а с решение на Великото Народно заседание от 5 март 1990 година датата е оповестена за Национален празник на България.

По мотив Националния празник – Трети март, във всички градове в страната се провеждат тържествени празнувания. Традиционно хиляди българи ще се изкачат на историческия връх Шипка, с цел да участват на честванията във връзка Освобождението на България. Там се съхраняват костите на починалите за защитата на прохода Шипка.

Делегация на Руската православна черква , водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, идва на 2 март у нас. Руските духовници ще вземат присъединяване в празнувания във връзка 140-годишнината от Освобождението на България. Вечерта на 3 март ще се организира тържествената заря-проверка на площад „ Народно заседание “.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР