На 3 и 4 ноември след получени сигнали по Зелен

...
На 3 и 4 ноември след получени сигнали по Зелен
Коментари Харесай

РИОСВ - Варна извърши проверка по сигнал за нарушение “Дуранкулашко езеро”

На 3 и 4 ноември след получени сигнали по „ Зелен телефон “ за нахлуване с кораб в Дуранкулашко езеро, рязане на дървета и запалването им, допустима опасност за колонията от Голям корморан, са осъществени незабавни инспекции от специалисти от екоинспекцията и защитата на северните предпазени територии към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна.

При инспекцията осъществена на 3 ноември, не е открито заличаване на дървета, част от местообитанието на типа Голям корморан. Констатирано е събиране на листа и паднали клони от лица, наети от притежателя на постройката, намираща се на „ Малкия остров “ в Дуранкулашко езеро. По данни на лицата, дейностите се правят по отношение на иден ремонт на постройката. От Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна са дадени наставления да не се правят ремонтни и други действия по поддръжка на постройката без предварителното им координиране с екоинспекцията.

След получен нов сигнал на 4 ноември е осъществена втора инспекция от чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна. Установено е, че дадените на 3 ноември наставления не са спазени. Констатирани са три дънера на отрязани дървета, западно от постройката на острова. Не са видяни следи от огън. По-голямата част от територията на острова е общинска благосъстоятелност, а останалата – на юридическо лице.

РИОСВ - Варна е изпратила писмо до Община Шабла със питане за издадени разрешителни или съгласувателни документи за осъществяване на гореописаните действия.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна е изпратена и покана до притежателите на парцела за изясняване на събитията. За позволеното нарушаване следва да бъде формиран акт.

Територията на „ Малкия остров “ попада в рамките на предпазена околност „ Дуранкулашко езеро “ и в предпазени зони /ЗЗ/ от екологичната мрежа НАТУРА 2000 BG0002050 „ Дуранкулашко езеро ” за запазване на дивите птици и Защитена зона BG0000154 „ Езеро Дуранкулак ” за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР