На 3 февруари Мишел ОНийл ще стане първият националистически лидер

...
На 3 февруари Мишел ОНийл ще стане първият националистически лидер
Коментари Харесай

Мишел О'Нийл ще стане първият националистически лидер на Северна Ирландия

На 3 февруари Мишел О " Нийл ще стане първият националистически водач на държавното управление на Северна Ирландия, когато Народното събрание ще се завърне след края на двугодишния протест на юнюнистката партия.


Кандидатурата на политикът от Шин Фейн (политическото крило на ИРА – бел.ред.) ще бъде доказана на особено съвещание на децентрализирания законодателен орган, на което ще бъдат назначени и заместник-първи министър и министри, съобщи Агенция Франс Прес.

Съгласно Споразумението от Разпети петък от 1998 година, което постави завършек на три десетилетия на сектантско принуждение поради английското ръководство в Северна Ирландия, постовете на първия министър и на заместник-министъра са с равни пълномощия.

Назначаването на римокатолически първи министър, подкрепящ ирландското обединяване, в страна, основана като конструкция с протестантско болшинство под английско ръководство, има изключителна символна стойност.

То отразява освен позицията на Шин Фейн като най-голямата партия в Северна Ирландия, само че и демографските промени, откакто през 1921 година остров Ирландия е разграничен на две самоуправляващи се единици.

" Имайте поради, че самото делене, основаването на тази страна, е на основата на основаването на вградено и непрекъснато юнионистко (про-британско) болшинство ", съобщи ръководителят на Шин Фейн Мери Лу Макдоналд.

" Този ден отмина ", сподели тя, добавяйки, че с О " Нийл в Белфаст и вероятно с държавно управление, водено от Шин Фейн, в Дъблин на идващите избори, това може да докара до " ново конституционно съглашение, което да постави завършек на разделянето ".

В близко бъдеще 47-годишната О " Нийл е изправен пред неотложния проблем да преодолее бюджетните ограничавания и рушащите се публични услуги, които провокираха необятно публикувани индустриални разногласия в Северна Ирландия.

На 29 януари О " Нийл, който даде обещание да бъде " първи министър за всички ", назова възобновяване на асамблеята " ден на оптимизъм " и прикани за общи старания за справяне с проблемите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР