На 3 февруари 1972 година, в Иран започнал един от

...
На 3 февруари 1972 година, в Иран започнал един от
Коментари Харесай

Силата на снега: най-смъртоносната снежна буря в историята

 снежна-буря

На 3 февруари 1972 година, в Иран почнал един от най-страшните естествени катаклизми в историята на страната. Дошлата откъм Кавказ вихрушка бушувала в продължение на шест дни.

Страната със изсъхнал климат, където нормално сняг пада единствено в планинските региони, естествено, се оказала напълно неподготвена за такава свирепа буря. Бурята, погубила повече от четири хиляди индивида, се смята за най-смъртоносната в историята.

За съпоставяне: най-разрушителното торнадо, връхлетяло Бангладеш през 1989 година, лишило 1300 живота.

На 9 февруари, когато натискът на снеговалежа доста намалял, на северозапад и в центъра на страната снежната завивка достигала три метра, а на юг преспите се издигали на осем метра.

Стотици обитаеми места се оказали изолирани от външния свят: виелицата прекъснала телефонните линии и електропроводите, блокирала пътищата.

В резултат повече от 100 села били изцяло унищожени. Хората, укрили се в домовете си, починали при сриването на покривите или се оказали заровени живи. В селата Каккан и Кумар не останал нито един оживял.

Огромното количество жертви се изяснява на първо място с това, че спасителите не могли да се притекат на помощ. Практически нулевата видимост не разрешила да се придвижват с хеликоптери.

Мнозина починали от измръзвания и заболявания, без да имат нужните лекарства. Температурата на въздуха в тези дни била повече от –20 градуса по Целзий.

А откакто стихията отстъпила и снегът почнал да се топи, измъчените иранци ги застигнало и мощно наводнение…

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР