На 3 август 1492 г. генуезецът Христофор Колумб и 90

...
На 3 август 1492 г. генуезецът Христофор Колумб и 90
Коментари Харесай

3 август 1492 година: Ключов ден за Колумб

На 3 август 1492 година генуезецът Христофор Колумб и 90 моряци потеглят на път с флагманския транспортен съд „ Санта Мария ”. Още два кораба – „ Ниня ” и „ Пинта ”, го следват. Плават на запад. Минават три дълги месеци. Моряците, изнурени и заболели, заплашват да поемат на изток, с цел да се завърнат. Колумб ги предизвиква, уверен, че те ще открият пътя на подправките на Изтока. На 11 октомври в 10 часа вечерта Колумб вижда светлина. „ Пинта ” продължава да плава и донася вестта, че светлината е в действителност на сушата. Призори на идната заран – 12 октомври - корабите дебаркират.

Христофор Колумб и екипажът му чакат да видят коренните поданици на Индия и да бъдат показани на хана – техния популярен лидер. Затова считат първите хора, които виждат, за индийци. Слизат на брега, облечени публично, коленичат и благодарят на Бога, че са стигнали живи там. От локалното население научават, че островът се назовава Гуанахани. Колумб го кръщава Сан Салвадор и неотложно го афишира за испанско притежание. Когато дебаркират на различен остров – в този момент именуван Куба – те считат, че са стигнали до Япония. След три поредни пътешествия Колумб продължава да бъде в незнание. Умира богат и прочут, само че по този начин и не схваща, че е разкрил земя, за чието битие са подозирали малко хора.
Колумб е спрял на остров, който в този момент е присъединен към карибската група. Това е бил или остров Уотлинг, или Гранд Търк, или Самана Кей. През 1926 година остров Уотлинг е преименуван на Сан Салвадор и приет за първата открита земя на Новия свят. Напоследък обаче възразяват на това изказване. Трима души от Маями, щата Флорида, са основавали придвижване, което желае остров Консепсион да бъде приет за острова, видян от хората на Колумб, на който те дебаркират. Това несъгласие към момента не е намерило своето решение.
Минават епохи, през които това изобретение бива отбелязвано доста рядко. Дори и континентът носи името не на Колумб, а на италианския мореплавател Америко Веспучи. През 1792 година в Ню Йорк е проведена гала в чест на Колумб и му е отдаден монумент. Скоро по-късно град Вашингтон публично е наименуван Окръг Колумбия /Кълъмбия/ и става столица на Съединените щати. През 1892 година при започване на авеню „ Кълъмбъс” /Колумб/ в град Ню Йорк е повдигнат монумент на Колумб. Същата година на Изложението на Колумб в Чикаго са показани макети на трите кораба на мореплавателя.
Ако Христофор Колумб не беше роден в Италия, американците можеше и да нямат Ден на Колумб. Горди със своя сънародник, на 12 октомври 1866 година нюйокчаните от италиански генезис провеждат първото честване на откриването на Америка. На идната година още италиански организации от други градове приготвят за тази дата банкети, паради и танци. Когато италианците от Сан Франсиско означават 12 октомври през 1869 година, те го назовават Деня на Колумб, напомнят от американското посолство в София.
През 1905 година Колорадо става първият щат, който отбелязва Деня на Колумб. През последвалите десетилетия това служи за образец и на други щати. През 1937 година президентът Франклин Рузвелт публично афишира 12 октомври за Ден на Колумб. От 1971 година насам този празник се празнува на втория понеделник от месец октомври.
Макар че е общоприето да се счита, че Христофор Колумб е първият европеец, разкрил Новия свят на двете Америки, към момента има известни разногласия по отношение на това изказване. Според някои откриватели и поддръжници на други пътешественици, преди да бъде открита от Колумб през 1492 година Америка е била открита от античните скандинавски викинги и странстващите ирландски мисионери. Това несъгласие евентуално в никакъв случай няма да бъде позволено в сгода на всички, само че въпреки всичко през 1992 година бе маркирана 500-годишнината от откритието на Христофор Колумб.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР