На 3 април изтече крайният срок за участие в обществената

...
На 3 април изтече крайният срок за участие в обществената
Коментари Харесай

Росица Матева: Ще има машинно гласуване и при избори 2 в 1

На 3 април изтече крайният период за присъединяване в публичната поръчка на ЦИК, обвързвана с обезпечаването на машинното гласоподаване. Тя беше оповестена за провеждането на евроизборите.

„ Когато обявихме тази социална поръчка на 15 март, нищо не предвещаваше, че ще имаме опция за избори „ 2 в 1 “, сподели в ефира на bTV Росица Матева, зам.-председател и представител на Централната изборна комисия (ЦИК).

На въпрос има ли време за нова социална поръчка тя отговори: „ Когато в последните три години сме организирали шест предварителни избори за парламент, постоянно е имало време. “

Ако се реши изборите да са „ 2 в 1 “ и се насрочи дата, от ЦИК ще преценяват дали ще бъде оповестена нова социална поръчка.

Ще бъдат ли употребявани машините за гласоподаване?

„ И към днешна дата не можем да приказваме за това, че няма да има машинно гласоподаване. Такова ще има “, безапелационна бе Матева.

В Изборния кодекс е планувано, че когато има на една и съща дата планувани национални избори, отбраната, която се планува на гърба на бюлетините, би трябвало да бъде в друг цвят, с цел да може да се разграничава от гласоподавателя.

„ Досега не е имало избори „ 2 в 1 “ – за Европейски парламент и Народно заседание, като в този случай и двете бюлетини са с преференции. След като и в случай че бъдат планувани на една и съща дата, ЦИК ще вземе решение. Ще дефинира условията към хартиените бюлетини, както и размера им “, изясни Росица Матева.

Разликата в условията за уседналост на двата типа избор

„ Изискване за уседналост има в изборите за членове на Европейски парламент. Тези български жители, които могат да гласоподават на територията на страната и на територията на Европейски Съюз в евроизборите, могат да гласоподават и за Народно заседание, защото там няма условие за уседналост “, разясни представителят на ЦИК.

По думите ѝ проблеми биха зародили в страните, в които ще се гласоподава отвън територията на Европейски Съюз. Там единствено в секции в дипломатически и консулски представителства ще може да се гласоподава за членове на Екологичен потенциал.

„ В останалите секции ще се гласоподава единствено за Народно заседание, надлежно ще има бюлетини единствено за това и машини с конфигуриран програмен продукт единствено за Народно заседание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР