На 29 юни се чества паметта на двамата Христови апостоли

...
На 29 юни се чества паметта на двамата Христови апостоли
Коментари Харесай

Петровден е! Красиви имена черпят днес

На 29 юни се празнува паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, които имат основополагаща роля в развиването на Христовата черква. Те са ревностни разпространители на християнското обучение, изтърпели доста премеждия и гонения. Наричани са “първовърховни престолници и космополитен учители “.
Петър бил безпаричен риболовец от гр. Витсаида край Генисаретското езеро. Той е един от първите възпитаници на Христос и един от най-преданите му почитатели. За него Месията споделя: „ Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят “.
Павел е роден в Тарс, Киликия. Той в началото, изповядвайки юдейската вяра, е бил измежду гонителите на християните. Един ден път за Дамаск, той е бил осветлен от привидение, в което му се явява Иисус Христос и му споделя: „ Савле, Савле, за какво ме гониш?”. Павел ослепява и е заведен назад в града, където след три дни чудодейно е изцерен. След този повратен за него миг, Павел, от гневен съперник на християните, се трансформира в най-ревностен пропагандатор на християнството. Апостол Павел има огромни заслуги за разкриването на универсалния темперамент на Христовото обучение.
През 67 година апостолите Петър и Павел намират гибелта си в Рим. Павел е разпнат на кръст, с главата надолу, а Павел, тъй като е бил римски жител, е имал „ привилегията “ да бъде посечен с меч. Това става по времето на император Нерон и неговите гонения против християните. Няколко века след гибелта на св. Петър и св. Павел в Рим, и след доста други гонения на християни в Римската империя, Рим се трансформира в център за християнството.
През IV век на място, което е било част от спортната сцена на император Нерон, е построена първата постройка на базиликата „ Свети Петър “, още по времето на император Константин Велики. През XV век остарялата базилика е съборена и преустроена. Изградена е сегашната постройка на базиликата „ Св. Петър “, в чието архитектурно решение и в чийто фрески оставят гения си двама гении на Ренесанса – Микеланджело и Рафаело.

Петровден в българските национални традиции
Според националните вярвания, Свети Петър е ключар на райските врати и основен съдник на човешките грехове, който дефинира коя душа е праведна и почтена да влезе в парадайса.
На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – нормално се коли „ петровско пиле “. Сутринта дамите носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

Имен ден имат: Петър, Петрана, Петранка, Павел, Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава – пратеник), Камен, Кремена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР