На 29 юни православната църква празнува в чест на светците

...
На 29 юни православната църква празнува в чест на светците
Коментари Харесай

Петровден е! Православната църква почита паметта на Св. Христови апостоли - Петър и Павел

На 29 юни православната черква чества в чест на светците Петър и Павел, наречени първовърховни и първопрестолници и космополитен учители. Най-важните условия от техния живот са разказани в книгата " Деяния на апостолите " (Нов завет), а за деятел Петър четем и в евангелията.

Петър се наричал изначало Симон и бил наследник на риболовец от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал възпитаник на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл " Кифа " ( на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи " камък ".

Името на деятел Петър се загатва непрекъснато в Евангелието. Той бил един от обичаните възпитаници на Христос. Когато повели Исус на съд, единствено Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обзет от безволие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: " Казвам ти, Петре, не ще пропее през днешния ден петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34), и горко се разкаял. След възкресението Христос се явил на първо време пред Петър, с цел да възвърне неговото апостолство.

Традиционно се счита, че Петър е преподавател на юдеите, а Павел - на езичниците. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт. Около 67 година дошъл в Рим. Там император Нерон подхванал гонения против християните. Петър бил затворен в тюрма и на 29 юни предаден на гибел. Осъдили го на кръстна гибел. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не смятал себе си заслужен за идентична гибел със Спасителя.

В националния календар празникът на двамата светци е прочут като
Петровден, когато се поставя завършек на Петровския пост.

В този ден не се работи. Коли се петел или пиле, а от първите ябълки петровки се раздава за мъртвите. В доста селища празникът е мотив за организирането на сборове, колят курбани за светиите, подреждат празнични трапези, отбелязва се с песни и хора.

Както в множеството от националните празници и в обичаите на Петровден са вмъкнати ритуални дейности с апотропеен темперамент. Преди всичко това е жертвоприношението на петел. Още в античните митологии птицата е знак на небесното, слънчев знак. Подобно на слънцето, петелът отмерва времето и символизира възкресението.

Жертвоприношението на Петровден се свързва и със запалването на огъня и омилостивяването на силите, които изгарят природата.

Свързан с живота и гибелта, петелът символизира плодородието и продуктивността. Затова го принасят в жертва и по време на сватбените обреди, с благопожелание да бъде плодороден и благополучен бракът.

В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

В някои краища настрана от Петровден се чества Павловден. Отбелязва се на 30 юни и е прочут още като Пальовден (от глагола паля). Ритуалите, които се извършват, имат защитен и охраняем темперамент - против огън, пожар, мълния и град.

Имен ден честват: Петър, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР