На 29 юни от 11.30 ч., в Клуба на народния

...
На 29 юни от 11.30 ч., в Клуба на народния
Коментари Харесай

„С устрем към светлината“ – в парламента

На 29 юни от 11.30 ч., в Клуба на националния представител  (в постройката на Народното събрание, площад „ Народно заседание “ № 2), ще се открие галерия с живописни картини под надпис „ С порив към светлината “ на художника Даниела Стойкова.

Изложбата беше планувана в началото за 12 март 2020 година, тъкмо в деня, в който избухна пандемията от Ковид 19 и всички събития в страната бяха анулирани. Две години по-късно в един друг и  „ нов “ свят тя ще се осъществя.

„ С порив към светлината “ включва 30 маслени картини на художника Даниела Стойкова с пейзажи и цветя. Творбите отразяват непрекъснатия блян на индивида към положителното и светлината, от където идва ѝ името на изложбата.

Изложбата показва произведения, които зареждат с положително въодушевление и противодействат на мрака и сивотата в света, заболяванията, глада и войните, които ни заобикалят.

„ С порив към светлината “ внася мощна позитивна сила измежду публиката, като показва заобикалящата ни реалност, като красиво и сантиментално място! Идеята  започва с натрупването на голям брой отрицателни събития през отминалите няколко години, които предизвикат света на изкуството на художничката, да стане не по-мрачен а противоположното – по ярък и ослепителен, тъй като хората имат потребност от това!

Мисията на изложбата е да зареди публиката с позитивни усеща и страсти, като се опълчи на негативизма, омразата и всичко неприятно по света.

Представяме ви колоритната галерия на ръчно рисувани картини „ С порив към светлината “.

Специалисти в региона на изкуството споделят: В творчеството си Даниела Стойкова се стреми да допре хората с положителна страст и да сътвори картини, които оставят чувството за обич, естетика и уют. С времето художничката развива присъща техника на изобразяване с маслени бои посредством доста ярки и свежи цветове и утайване на огромно количество багра, които оформят богато текстурирана повърхнина. В пейзажите тази текстура се ускорява от потреблението на многочислени точици по цялото платно, сходно на поантилизма, което прави творбите мощно релефни и ексцентрични. Стилът на художничката е ясно различим и към този момент прочут на българската аудитория от множеството изложения, които провежда в страната и чужбина. Тя слага акцент върху изобразяването на светлината и отражението ѝ в мокрите градски улици, които разпръскват симетрично цветовете, сходно на огледало. Реалността в пейзажите е показана от субективна позиция, с цел да реализиране прочувствен резултат.  Образите в тях са стилизирани, експресивни и ярки. Произведенията провокират мощни и сантиментални усеща, които са сложни за пояснение, карат наблюдаващия да се замечтае за бъдещето и по едно и също време с това да изпита носталгия за отминалите мигове на благополучие.

  Изложбата е налична онлайн в уеб страницата на художничката  https://dstoykova.com/ и може да бъде прегледана от всички фенове на изкуството тук:

https://dstoykova.com/daniela-stoikova-s-izlojba-jivopis-v-narodno-sabranie-na-republika-balgariya
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР