На 29 юни опит за нерегламентиран достъп в системите на

...
На 29 юни опит за нерегламентиран достъп в системите на
Коментари Харесай

НАП засекли кибератака още в края на юни

На 29 юни опит за нерегламентиран достъп в системите на Национална агенция за приходите е бил засечен от звеното за осведомителна сигурност на приходната организация. Това разгласи на брифинг нейният представител Росен Бъчваров ден, откакто хакер разгласява данните на милиони българи, добити след пробив в сървър на данъчните.

Минути по-рано финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че управляващите у нас са разбрали за хакерската атака едвам сега, в който причинителят ѝ се свърза с медиите – т.е. през вчерашния ден, а не преди три седмици.
Службите разбрали дружно с медиите, че хакери са източили данните на Национална агенция за приходите Горанов не изключи вътрешен човек да е оказал помощ за хакерската атака
Неоторизираният достъп до базата данни на Национална агенция за приходите е сбъднат поради накърнимост на една от е-услугите, които Агенцията дава - за възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина, изясни Бъчваров. Функционалността е краткотрайно спряна.
Снимка: Ладислав Цветков
„ Имаме известни индикации, че става дума за офанзива, осъществена отвън територията на Република България”, уточни той и добави, че към този момент има изясненост за механизма, по който е проникнато в системата. Все още обаче остава евентуално и вътрешен човек да е подкрепил хакера.

Предстои да бъде осъществен повсеместен одит на IT системата и на съществуващата система за осведомителна сигурност. Предстоят стъпки за подобряването на осведомителната сигурност, в това число софтуерни и хардуерни промени, основани на цялостния одит, който се чака да обхване системите и на други ведомства, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР