На 29 юни Българската православна църква чества паметта на двамата

...
На 29 юни Българската православна църква чества паметта на двамата
Коментари Харесай

Над 5500 русенци празнуват имен ден на Петровден

На 29 юни Българската православна черква празнува паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – ревностни разпространители на християнството, изтърпяли доста премеждия и гонения, наречени „ първовърховни престолници и космополитен учители “.

Петър, безпаричен риболовец от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите възпитаници на Христос и един от преданите му почитатели. Павел, роден в Тарс, Киликия, в началото изповядва юдейската вяра и е измежду гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от привидение на Господа. Завеждат го назад в града, където след три дни е изцерен по знамение. От гневен съперник става най-ревностен пропагандатор на Христовото обучение. През 67 година дружно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – нормално се коли „ петровско пиле “. Рано сутринта дамите носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според националните вярвания Свети Петър е ключар на райските врати и основен съдник на човешките грехове, който дефинира коя душа е праведна и почтена да влезе в парадайса.

Имен ден честват Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пенка, Пенчо и Камен.

Справката в отдел „ Гражданско състояние” демонстрира, че в Община Русе живеят 1632 индивида с името Петър; Петьо се споделят 45 човека; Петю са кръстени 21 русенци; Петя се назовават 741 дами; Пенка са кръстени 1048 жени; името Пена носят 226 русенки; с името Пенчо са кръстени 163 човека; Камен – 285, Петрана се назовават 146 дами; Петранка се споделят 341 жени; Павел се споделят 550 мъже; Павлин се назовават 185 човека; Павлина – 278 дами и Павлинка се споделят 151 дами, 11 – Павлета.

Да им е честито името!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР