На 29 юли православната църква почита Свети Мъченик Калиник. Според

...
На 29 юли православната църква почита Свети Мъченик Калиник. Според
Коментари Харесай

Днес имен ден празнуват Калин и Калина

На 29 юли православната черква уважава Свети Мъченик Калиник. Според поверието той се е родил в Киликия, Мала Азия и бил учтив в християнския закон.

Свети Калиник посветил живота си на проповядването на Божията религия, като обиколил доста села и градове. Той съумял да обърне доста езичници към Христовата религия. Но при идването му в Анкара той бил хванат от езичници, които го завели при градския шеф с обвиняване във вероотстъпничество.

Но Свети Калиник дал отговор на тези обвинявания с открита проповед за същинския Бог. Но думите му тормозили началника и той изискал Калиник да се поклони на елинските богове. Той отказал и бил подложен на жестоки тествания, само че той не се преклонил.

След това той бил изпратен в град Гангра, където да бъде съден. Пътят бил доста дълъг, а страданията на Калиник – големи. Дори бойците, които го водели, били измъчвани от зной и жадност. Тогава Калиник се помолил на Господ и той утолил жаждата на палачите му. Но това състрадание не трогнало палачите му.

При идването им в град Гангра на площада бил разпален огромен огън. Без да се колебае, светецът влезнал самичък в огъня, намирайки мъченическата си гибел, а нетленното му тяло било заровено от християни с респект.

Днес имен ден честват Калина, Калинка, Калин и Горан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР