На 29 юли 1948 г. започват ХIV Летни олимпийски игри,

...
На 29 юли 1948 г. започват ХIV Летни олимпийски игри,
Коментари Харесай

На този ден през 1948 г. Олимпийските игри са възстановени с...

На 29 юли 1948 година стартират ХIV Летни олимпийски игри, които са първите след пауза от цели 12 години поради Втората международна война. Те се организират в Лондон, Англия, и не престават до 14 август 1948 година Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Балтимор, Лозана, Лос Анджелис, Минеаполис и Филаделфия.

Интересно е, че след края на войната Германия и Япония не са поканени да вземат участие, а Съюз на съветските социалистически републики отхвърля да изпрати свои спортисти в Лондон.

През 1948 година за първи път паралелно с олимпийските се организират и параолимпийски игри.

След 12-годишното спиране е значимо да се провежда уместно разкриване на събитието. Провеждат се церемониал на нациите, публична гала по откриването, приемане на олимпийския огън и клетва на спортистите.

Поради неприятното финансово положение на страната Игрите се организират на стадион „ Уембли “, към който е добавена краткотрайно лекоатлетическа писта. Бюджетът за организирането на Игрите е 600 000 английски лири, което е към 18,5 млн. английски лири. Заради усложненията от войната не е било допустимо да се построи олимпийско село.

Игрите са излъчени по радиото в 58 страни и са следени по малкия екран във Англия от 500 хиляди души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР