На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под

...
На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под
Коментари Харесай

Плевенската филхармония ще гостува на 53. МФ „Софийски музикални седмици”

На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще взе участие в влиятелния интернационален фестивал „ Софийски музикални седмици”. Солист в концертната вечер ще бъде надарената Зорница Иларионова – цигулка.

В завладяващата стратегия са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „ Жар птица” от Игор Стравински . По традиция концертът се чака да се трансформира в събитие за сезона и да притегли многочислена аудитория от фенове в храма на музиката Зала „ България”.

Ето какво споделя маестро Йордан Камджалов за концертната стратегия:

„ На пръв взор Брамс и Стравински са несъвместими. Единият е същински жизнерадостен романтик, а другият – един по-скоро справедлив експериментатор на XX-ти век. И двамата са с изключителна фикция, само че с доста друга оркестровка, отношение към ритъма, хармонията и така нататък Точно противоположностите по необикновен метод могат да влязат в резонанс и даже взаимно да се подсилят. Мисля, че Стравински ще укрепи изключителна сензитивност на Брамс, неговата сантименталност. От друга страна Брамс акцентира невероятното темброво благосъстояние и оркестрово майсторство на Стравински.

Концертът от Брамс беше препоръчан от солиста Зорница Иларионова, а аз доста се веселя, че ще бъдем още веднъж дружно на една сцена. Според мен Зорница е на върха на своето майсторство в техническо и интерпретационно отношение. Тя от доста години се готви за концерта на Брамс и в този момент дръзна да направи своя дебют. Бях впечатлен още на първата подготовка и мисля, че ще впечатли всеки, който се допре до нейното осъществяване. Не го споделям от учтивост или вежливост, тя прави нещо извънредно. Познавам Зорница от 10 години и би трябвало да кажа, че в никакъв случай тя не е свирила по този метод, не е имала този тон, тази дълбочина. И може би заради респекта, с който пристъпва към Брамс, се случва едно знамение.”

Диригент с впечатляващи изяви на три континента Йордан Камджалов постоянно дирижира Плевенската филхармония. „ Жар птица” от Игор Стравински е произведение, директно обвързвано с биографията на маестро Камджалов и неговото професионално развиване като диригент. Стравински е негов избор от доста години. С него е направил своя дебют с филхармонията в Берлин (Philharmonie Berlin), в Лондон – Royal Festival Hall и в „ Tonhale” – Цюрих. Камджалов е съосновател и член на съюза на Генералните музикални шефове и Главни диригенти в Германия; съучредител на фондация „ Йордан Камджалов”, която подкрепя млади български гении и утвърждава най-хубавите български музикални традиции; основател на Музикална лаборатория за Човека. Той е артистичен шеф и основен диригент на интернационалния български GENESIS ORCHESTRA, който сплотява потвърдени български реализатори от страната, Европа и света, съучредител и артистичен шеф е на „ Academia Musica” – нова просветителна форма към „ Лаборатория за Човека”. През 2014 година НАСА и Международният център по астрономия дават неговото име на метеорит 52292 Kamdzhalov, като декларират, че „ той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

-

Зорница Иларионова в България концертира със Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив, Софийски солисти, Класик ФМ, Симфониета Враца, Симфониета Шумен, Симфоничния оркестър на БНР и доста други. Познават я и като солист на концертните подиуми по света: с оркестъра на Кашкайш в Португалия, Калининградската филхармония в Дубай, Симфоничните оркестри на Анталия, Адана, Измир, Анкара, като лауреат от интернационалния конкурс за цигулари „ Суна Кан “ – Анкара. Носител е на редица първи и специфични награди от интернационалните състезания и е наставник на майсторски класове в Съединени американски щати, Австрия, Италия, Дубай, Турция, Франция, Швейцария, Испания, Сингапур, Русия, Япония. Има издадени три независими албума. Професионалната кариера на Зорница Иларионова е обвързвана с имена като преподавателя й Захар Брон, цигуларите Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, пианистите Пламена Мангова, Георги Черкин, проф. Милена Моллова, диригентите Йордан Камджалов, Емил Табаков, Григор Паликаров, артиста Васил Петров и други

Музикалните критици дефинират Зорница Иларионова като „ Златното момиче на цигулката”. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с сантиментална сензитивност, брилянтен и хубав цигулков звук. В концерта на 29-ти юни ще можем да я чуем в Зала „ България” с музиката на Брамс – концерт за цигулка и оркестър с маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония.

-

Концертът е част от секцията „ Преглед на българските оркестри” в програмата на Международен фестивал „ Софийски музикални седмици”. Фестивалът се организира под патронажа на президента на Република България господин Румен Радев.и е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 година Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония, Национален замък на културата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР