На 29-ти януари, доброволците от младежката организация на БЧК Ловеч

...
На 29-ти януари, доброволците от младежката организация на БЧК Ловеч
Коментари Харесай

БЧК-Ловеч с обучение в училище в СУ Тодор Кирков по първа помощ и ролеви игри относно агресията

На 29-ти януари, доброволците от младежката организация на БЧК Ловеч организира образование по първа помощ на паралелката „ Охрана и сигурност “ в СУ „ Тодор Кирков “.



Учениците минаха теоретично и практическо образование по първа долекарска помощ при пострадвания счупвания, при кръвотечение, изгаряния (термични изгаряния и химически изгаряния), измръзване, бесъзнание и слагане в устойчиво странично състояние, при удар от електрически ток, при остри отравяния, ухапвания от змия, куче, насекомо, помощ при положение на безсъзнание и помощ при застрашаващи живота нарушавания в дишането и кръвообращението, незабавни положения при признаци на инсулт, инфаркт, спазъм, асматичен припадък.



Обучение с ролеви игри на 30-ти бяха извършени на 5-ти, 6-ти и 7-ми клас на тематика „ Агресията в учебно заведение “, като концепцията е да се разпознават типовете експанзия, към кого да се обръщат, по какъв начин да оказват помощ на другар или съученик против, който се проявава експанзия и способи за справяне с агресивното държание в учебно заведение.



Ръст на насилието в учебните заведения, регистрират от МОН и УНИЦЕФ. Само през 2022 година случаите на физически и устен тормоз над деца са над 3300. Според друго изследване - на УНИЦЕФ всяко второ дете у нас е претърпяло някаква форма на принуждение.

Най-често експанзия се следи измежду децата в учебно заведение – над 38%, а30 на 100 са споделили, че са жертва на принуждение 12% от интервюираните девойки са дали отговор, че са били жертва на физическо принуждение в учебно заведение. Два пъти повече са момчетата. Над 30 на 100 от децата споделят, че са били жертва на прочувствен тормоз.Тук е ролята на учители и психолози да разпознават кое е игра и кое принуждение. В тези случаи децата не споделят, изясняват специалисти от МОН.И припомнят – с изключение на в учебно заведение, значима е и средата у дома.



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР