На 29 септември отдаваме почит към велики християни. Те са

...
На 29 септември отдаваме почит към велики християни. Те са
Коментари Харесай

Днес почитаме велики християни, красиви имена черпят за здраве

На 29 септември отдаваме респект към велики християни. Те са действително доказателство, че  опциите на вярата са неограничени. 
Свети Теофан Милостиви е роден в Палестина. Той произлиза от богато семейство. Въпреки своето благосъстояние, Свети Теофан бил извънредно добър човек, по тази причина го наричали Милостиви.
Никога не отказвал да даде заслон на някой просрочен пасажер. Да даде храна и пари на бедните. Въпреки добротата, Господ решил да изпита своя правилен раб Свети Теофан.
Затова в последните години от своя живот Свети Теофан се разболял тежко и се разорил. Въпреки несгодите Светият мъж ги понасял с същинско християнско примирение. Господ прибрал душата на Свети Теофан Милостиви. Четири дни след неговата кончина,  Свети Теофан Милостиви се явил в съня на един човек.
Помолил го да сложи надгробна плоча върху гроба. Човекът извършил заръката. От гроба почнало да се разнася благовоние, което излизало от тялото на праведника. Много заболели хора оздравявали, откакто ходели да се поклонят на гроба на светеца.
Според националните поверия, в нощта на 28 против 29 септември хората гледат към небето. Ако по небосклона има доста на брой ярки звезди, есента ще бъде суха и топла.
На 29 септември почитаме паметта и на Свети Кириак. Свети Кириак е роден в Коринт. Неговите родители се казвали Йоан и Евдоксия.
Бащата бил духовник. Семейството имало роднински връзки  с локалния свещеник Петър. Епископ Петър заел дребния Свети Кириак да чете Светото писание по време на неделните служби.
От дребен Свети Кириак почнал да се вълнува от духовни проблеми. Той изпитвал надълбоко поклонение пред величието на Всевишния и пред метода, по който се грижел за спасението на човечеството.
На 18 години Свети Кириак отпътувал за Йерусалим. Поклонил се на Божия гроб и на останалите свети места. След това станал духовник. Минали няколко години и Свети Кириак напуснал манастира. Отишъл в палестинската пустиня и там се срещнал със Свети Евтимий Велики.
В момента, в който Свети Евтимий съзрял Свети Кириак, той прозрял, че пред него стои един популярен нравствен човек. Свети Евтимий посветил младия духовник във всички духовни тайнства, които знаел.
След това го изпратил при Свети Герасим, който живеел покрай река Йордан. Там се събирали доста подвижници. Така била учредена света обител. Там Свети Кириак живял цели 10 години.
После напуснал монашеското приятелство и се завърнал при Свети Евтимий Велики в пустинята. Там също живял 10 години, само че ги прекарал в мълчание. Свети Харитон за първи път в християнството вкарва правила за водене на отшелнически живот. Тези правила били записани в правилник.
Свети Харитон и останалите монаси се хранели единствено един път на ден, единствено след залез слънце. Въпреки строгите правила на живот, Свети Кириак бил наедрял и широкоплещест мъж до последния си мирис. Той предал Богу дух на 107-годишна възраст в един от манастирите, учредени от Свети Харитон.
Както прозрял Свети Евтимий Велики, Свети Кириак се трансформирал във значима духовна персона от християнския свят. Той съвместявал разнообразни отговорности. Бил врач, вълшебник, проницател, консултант и преподавател за останалите монаси.

Имен ден честват през днешния ден Теофан , Тео , Теофания , Фана , Фани , Фанко
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР