На 29 октомври (неделя) ще се извърши връщането към астрономическото

...
На 29 октомври (неделя) ще се извърши връщането към астрономическото
Коментари Харесай

В деня на местния вот местим стрелките на часовника с час назад

На 29 октомври (неделя) ще се извърши връщането към астрономическото часово време. Точно в 4:00 часа сутринта в деня на локалните избори стрелките на часовника се връщат с един час обратно. Това значи, че денонощието ще бъде с един час по-дълго, заяви Българският институт по метрология.

В Европа смяната на времето се прави от 1916 година, а в България е въведено от 1979 година От 2002 година пък това се случва в последната неделя на октомври - за прекосяване към зимно часово време, и в последната неделя на март- за прекосяване към лятно часово време.

През 2018 година Европейската комисия организира онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето желаеха промяната на времето да бъде прекъсната. Между страните в Европейски Съюз обаче и до през днешния ден не е реализиран консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Няколко европейски страни към този момент са се отказали от промяната на времето. Исландия да вземем за пример за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите райони промяната на времето в действителност няма необикновен смисъл, защото в пика на лятото и зимата мъчно може да се приказва за денонощно. Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия - от 2014 година

В Съединени американски щати следват свои лични правила. Лятното часово там стартира на 14-и март и по този начин ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще завърши седмица по-късно от това в Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР