На 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква Св.

...
На 29 октомври 2017 г. в Българската източноправославна църква Св.
Коментари Харесай

Първи паметник на Левски в Канада

На 29 октомври 2017 година в Българската източноправославна черква „ Св. Димитър ” в Брамптън бе открит първият монумент на Апостола на свободата Васил Левски в Канада.

 © Архив - Българска национална телевизия
Проектът се реализира от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ „ Св. Димитър ” в Брамптън и с организационната поддръжка и съгласуваност от страна на генералния консул на Република България в Торонто Петър Крайчев, оповестиха от дирломатическото ни посланичество.

За плана са били направени дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общественост както в Канада, по този начин и в България.

В посрещнат възторжено приветствен адрес до българската общественост във връзка тържественото събитие президентът Румен Радев декларира:
„ За мен е чест да се обърна към Вас и да Ви поздравя с откриването на паметника на Васил Левски в Торонто! Щастлив съм, че родолюбивата българска общественост, с помощта на своята сила и отдаденост, докара тази толкоз българска самодейност до сполучлив свършек. Паметникът е ослепителен знак на това, че там, където се пази жив споменът за личността и делото на този популярен българин, където има човечност и национализъм, Апостолът постоянно ще живее в сърцата. Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи би трябвало да следваме, без значение от това в коя точка на света се намираме. Нека постоянно да помним, че най-трайният монумент на Апостола е в националното схващане и следването на неговите завещания. Бъдете здрави! "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР