На 29 март 2019 година в 23:00 часа по Гринуич

...
На 29 март 2019 година в 23:00 часа по Гринуич
Коментари Харесай

Година преди Brexit - преходът като амортисьор за удара

На 29 март 2019 година в 23:00 часа по Гринуич Англия публично ще спре да бъде членка на Европейския съюз. Скок в незнайното, чийто удар би трябвало въпреки всичко да бъда омекотен от преходното съглашение, реализирано от Лондон, настояват анализатори.

Британският министър председател госпожа Тереза Мей стартира процедурата по развода с Европейски Съюз преди една година, в края на март 2017-а. Тя обаче бързо си даде сметка, че не може да реализира съглашение за бъдещите връзки с някогашните си сътрудници за избрания период от две години и издейства този временен интервал, спечелвайки по този начин време и в известна степен юридическа сигурност за английските компании, разяснява в собствен разбор за " Франс прес "  Уердия Аит Абделмалек.

" Не е належащо да сме подготвени (идната година), тъй като имаме временен интервал ", акцентира специалистът по европейска политика в лондонския Кингс колидж (King`s College) Ананд Менон.

" Разривът е занимателен във времето ", добавя неговата сътрудник Катрин Бърнард, професор по европейско право в Кембриджския университет. Според нея " същинският въпрос е да се разбере дали двата лагера ще бъдат подготвени на 31 декември 2020 година, когато преходният интервал ще завърши ". 

По време на прехода Лондон към този момент няма да има правото да споделя думата си по решенията на Европейски Съюз, само че пък ще продължи да е с достъп до единния пазар против вноска в европейския бюджет. Свободата на придвижване на жителите също ще бъде непокътната. Госпожа Мей трябваше да отстъпи пред това условие на Брюксел, счита журналистът.

" ПЛАНОВЕ ЗА СПЕШНИ ДЕЙСТВИЯ "

Макар да имат още една година, английските компании, изправени пред несигурността на наличието на окончателното съглашение, още занапред са почнали да вземат ограничения.
Според неотдавнашно изследване на адвокатската фирма за юридически съвещания Pinsent Masons, 51% от огромните компании във Англия са приели проекти за незабавни дейности и възнамеряват най-много да трансферират част от чиновниците си на континента. Фирмите, които към момента не са създали това, възнамеряват да го сторят преди края на година.

Министерството на финансите пък заделя милиарди лири, с цел да приготви Brexit.
Преходният интервал ще бъде доказан публично, единствено в случай че Лондон и 27-те реализиран единодушие по изискванията на развода до октомври, когато се планува да бъда подписан Договорът за отдръпването на Англия. Бъдещите връзки, договаряни от двете страни, би трябвало да бъдат оповестени в декларация също през октомври.

Между другото " нищо не е решено, до момента в който не бъде решено ", предизвестиха европейските водачи. 

Лондон желае да излезе от единния пазар и от митническия съюз, като в това време обаче резервира най-тесните си връзки с Европейски Съюз. Това уравнение е невероятно, отговаряше до момента Брюксел.
" Макар двата лагера да желаят да сведат до най-малко негативното влияние върху стопанската система (...), Европейски Съюз даде ясно да се разбере, че изискванията, предлагани на Англия, не могат да бъдат по-добри от предлаганите на Европейски Съюз ", акцентира Магдалена Френхоф Ларсен, доцент в университета Уестминстър.

СПАД НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИМИГРАЦИЯ

Въпросът за границата сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която в бъдеще ще бъде единствената сухопътна граница сред Англия и Европейски Съюз, продължава да поражда мощни търкания, се припомня в разбора за Агенция Франс Прес.

Въпреки възраженията си британците одобриха в проектоспоразумението, регулиращо излизането на страната от Европейски Съюз, да залегне опцията за " регламентирано общо пространство ", включващо Европейски Съюз и Северна Ирландия ", най-малко до момента в който на масата на договарянията не се появи друго задоволително предложение. Защото Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия, от която зависи парламентарното болшинство на Тереза Мей, гледа с доста неприятно око на това решение.
Въпреки ширещата се неустановеност и негативното влияние на Брекзита върху стопанската система, в огромното си болшинство английските гласоподаватели сякаш не съжаляват за направения избор.

От референдума от юни 2016 година, без да изпада в криза, както обещаваха последователите на участието на Обединеното кралство в Европейски Съюз, страната регистрира спад на курса на лирата, ускорение на инфлацията и по-слаб стопански напредък, в сравнение с можеше да реализира.

" Мнозина гласоподаваха за излизането на Европейски Съюз по-скоро заради политически аргументи, а не толкоз заради стопански съображения ", акцентира въпреки всичко Магдалена Френхоф Ларсен, базирайки се най-много на волята на британците да си върнат контрола върху своите закони и да спрат европейската имиграция.

Между другото най-новите статистически данни " сочат доста понижение на имиграция от страните от Европейски Съюз ", добавя госпожа Ларсен. " Ако спадът продължи, Брекзитът към този момент ще е довел до претенции резултат ", добавя тя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР