На 29 март 2019 г. в гр. Сандански ще се

...
На 29 март 2019 г. в гр. Сандански ще се
Коментари Харесай

КЕВР е домакин на среща на Съвета на регулаторите на Консултативния форум на националните регулаторни органи на държавите от Балканския регион


На 29 март 2019 година в гр. Сандански ще се организира среща на Съвета на регулаторите на Консултативния Форум на националните регулаторни органи на страните от Балканския район. В нея ще вземат участие ръководители и членове на регулаторите на страните, които на 29.09.2018 година в Солун подписаха Споразумение за основаване на организацията. Инициативата за основаване на Форума беше издигната от КЕВР напролет на 2018 година и получи поддръжката на националните регулаторни органи на страните от района. Българският енергиен и воден регулатор е хазаин на срещата на Съвета на регулаторите в качеството си на председателстващ на Консултативния конгрес през първата година на активността му.

Целта на Консултативния конгрес е посредством провеждането на полемики и обмяна на опит по въпроси от съвместен интерес да подтиква ползотворния многостранен разговор сред страните от района и да подкрепя образуването на общи позиции и рекомендации по регулаторни въпроси. Страните-членки на организацията ще си сътрудничат за развиване на постоянна регулаторна и пазарна рамка, допринасяща за вложенията в газовия, електроенергийния и водния бранш и за обезпечаването на устойчиви, конкурентни и налични услуги за потребителите.

В срещата на Съвета на регулаторите в Сандански ще вземат участие делегации на Комисията за енергийно и водно контролиране, водена от ръководителя доцент Иван Иванов, на Комисията за енергийно контролиране на Република Северна Македония, водена от ръководителя й Марко Бислимоски, на Регулаторния орган за енергетика на Република Гърция, водена от члена на регулатора проф. Апостолос Готциас и на Агенцията за енергетика на Република Сърбия, отпред с ръководителя й Деян Попович. В състава на делегацията на КЕВР са членове на българския регулатор - Александър Йорданов, Евгения Харитонова, Пенка Трендафилова, Владко Владимиров, както и специалисти в дирекциите „ Електроенергетика и Топлоенергетика “ и „ Природен газ “.

Дневният ред на срещата планува участниците да обсъдят промеждутъчен отчет, отдаден на процеса на либерализация на газовия пазар в района на Балканите. Докладът е направен от специалисти в основаната работна група към Съвета на регулаторите. По тази тематика ще бъде извършена полемика по план за обща позиция за ускорено развиване на либерализацията на районния газов пазар и ролята на националните регулатори. Предвидени са диалози и обмяна на отзиви и по друга значима регулаторната активност - наблюдението на районните пазари на електрическа енергия на едро и въвеждането на разпоредбите по REMIT. В рамките на срещата са планувани и презентации на високотехнологични компании в електроенергийния бранш, представящи най-новите трендове и положителни практики в региона на енергийния мениджмънт и мониторинг, използването на устойчиви енергийни политики, присъединяване на енергийните пазари, ръководството на енергийните процеси и други

Съгласно учредителния си документ Консултативният Форум на националните регулаторни органи на страните от Балканския район организира годишни срещи, на които се разисква постигнатия прогрес по обсъжданите през интервала тематики и въпроси. Домакин на първата годишна среща на организацията през тази есен ще бъде Комисията за енергийно и водно контролиране в качеството си на председателстващ на Форума.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР