На 29-годишна възраст Каролин Гарсия преоткри радостта си от тениса.

...
На 29-годишна възраст Каролин Гарсия преоткри радостта си от тениса.
Коментари Харесай

Гарсия: Следващата ми цел е титла от Големия шлем


На 29-годишна възраст Каролин Гарсия преоткри насладата си от тениса. След няколко сложни сезона французойката си проби път към елита на женския тенис, като завоюва WTA 1000 шампионата в Синсинати и Финалите във Форт Уърт, а също така игра полуфинал на US Open и приключи годината като №4 в света.

Това обаче не е таванът на упоритостите на Гарсия. Първата ракета на Франция е новият посетител в рубриката на Eurosport „ Players’ Voice “, в която съобщи новите си желания – купа от Големия плем и първото място в ранглистата.

„ Считам купата си от Финалите за своето най-голямо достижение. Този шампионат е възприеман като петият максимален в тениса след тези от Големия шлем. Форматът е специфичен. Мачът против Касаткина беше нещо като четвъртфинал – победителката продължава напред. Преди последният мач от групата напрежението беше доста високо. За да триумфираш на Финалите би трябвало да спечелиш пет мача против тенисистки от Топ 8, и то в границите на седмица, до момента в който на Големия шлем от време на време, въпреки и рядко, се случва шампионката да стигне до купата без да ѝ се наложи да играе против тенисистка от Топ 10 или даже Топ 20. Това е повода купата от Форт Уърт да е толкоз специфична за мен.

Дали съм изпитала облекчение след финала? Не знам. Да и не по едно и също време. Вероятно трофеят от Финалите лиши малко от напрежението, което се беше натрупало върху мен. В същото време обаче в действителност повярвах, че съм способна да печеля купа от Големия шлем. Подобни триумфи те стимулират да искаш повече. Това е спортът, по този начин е и в тениса. Постигнеш ли нещо, незабавно започваш да мислиш за идната огромна цел.

Стремежът към „ мейджър “ трофеите е това, което ме стимулира в навечерието на 2023 година Това е повода да упражнявам всеки ден. Разбира се, WTA 1000 шампионатите също са доста значими и точно на един подобен разбрах на какво съм способна в реалност. След достигането на полуфинала на US Open и купата от Финалите спечелването на трофей от Големия шлем ми излгежда като изцяло реалистична и постижима фантазия, въпреки да знам, че ми следва дълъг път. Необходими са ми седем победи за „ мейджър “ купа. Очакващият ме път е също толкоз дълъг, колкото беше и след Финалите.

Това, че постигането на нещо сходно е допустимо, обаче ме кара да се усещам още по-уверена. Сигурна съм, че разполагам с нужните качества, с цел да печеля купа от Големия шлем. Предстоят ми по две тежки седмици в четири разнообразни точки на света, само че знам, че стилът и равнището ми на игра ми дават всичко учредения да се надявам. Сега знам по какъв начин да се оправям, когато имам неприятен ден на корта. Разбира се, това не значи, че постоянно ще съм способна да победя всяка съперничка, само че това е скъпо качество, което най-хубавите имат и което ми вдъхва още повече оптимизъм.

През 2018 година също доближих до №4 в ранглистата, само че в този момент обстановката е друга по голям брой аргументи. Първо, тъй като в този момент съм с няколко години по-възрастна и виждам на нещата по друг метод. По това време усещах, че встъпвам в незнайното, само че в този момент не е по този начин. Вече съм била в сходна ситауция и знам какво да чакам и какво би могло да ми се случи. Предния път не се оправих добре с това, само че отрицателният опит също може да бъде доста назидателен. Сега съм по-спокойна и знам по какъв начин да се оправя с напрежението, което триумфите носят със себе си.

Игровото ми равнище бе много устойчиво в шестте месеца, откакто се възвърнах от травмата, кяото претърпях на Ролан Гарос. Открих метод да надвивам даже когато не демонстрирам най-хубавия си тенис, въпреки че, в случай че би трябвало да съм почтена, в някои от тях се измъкнах на косъм. Най-важното в тази ситуация обаче е, че към този момент имам ясно построена еднаквост на корта. Играя по един и същи метод, без значение дали ми носи триумф в съответния ден или не. Сега съм доста по-грамотна тактически и съумявам по-добре да усетя по кое време се постанова да направя смяна. Преди мачовете по-лесно откривам каква игра и настройка би трябвало да демоснтрирам, с цел да се наложа над съперничките си.

От психическа и прочувствено позиция нещата са ми доста по-ясни. Тази година като че ли се завърнах от нищото с доста добре построен жанр на игра. Знаех какво би трябвало да направя и в каква посока е нужно да поема, което е доста значимо. От физическа позиция мисля, че мога да напредна още. През 2022 година реализирах забележителен напредък, само че едвам в края на сезона. Трябва да продължа да поставям старания в тази тенденция, защото това може съществено да ме услени на корта. Предстоят ми много забавни месеци, а може би даже години.

Относно позицията в ранглистата – за мен тя е просто разследване на резултатите ми. Разбира се, когато се доближиш до върха, започваш да се стремиш към него, тъй като като №1 сигурно оставаш в историята. Това също е измежду задачите ми за бъдещето. Ясно е, че Швьонтек подвигна летвата доста високо и ще е съвсем невероятно да стигна до лидерската позиция без да печеля купа от Големия шлем. Ще се постарая и през 2023 година да бъда солидна и непрекъсната в изявите си и ще забележим до каква степен ще ме докара това.

Възможно е да дойде на Ролан Гарос като №2 в света. Досега не се бях замисляла за това, само че неотдавна си дадох сметка и се почувствах още по-мотивирана и нетърпелива да стартира новия сезон. Сезонът на клей сигурно ще бдъе много забавен. Ще дам всичко от себе си във всеки един шампионат, с цел да съумея пъкъл си осигуря допустимо най-голям ранкинг преди Ролан Гарос.

Контузията, която претърпях тази година, ми даде въузможност да науча доста неща за себе си. Периодът, в който бях надалеч от тениса, ми оказа помощ да схвана коя съм като жена и тенисистка. С течение на годините трупаш опит и съзряваш. Относно тениса научих, че от време на време е добре да си вземеш почивен ден и че това може да е мнго значима част от подготвителния режим, защото ти оказва помощ да се разтовариш душевен и най-малко за малко да мислиш за нещо друго, с изключение на тенис.

Осъзнах, че в случай че да вземем за пример доста ми се яде пица в деня преди мач, е по-добре да хапна, вместо да мисля за това цяла нощ. След завръщането ми на корта разбрах, че спечелването на купа е доста особено възприятие, несъмнено, само че победа в първи кръг на US Open или достигането до четвъртфинал на WTA 250 също ти носи доста позитивни страсти, които не престават да те държат на идващия ден.

Много съм признателна за нещата, които ми се случиха праз 2022, защото в този момент правя оценка всичко в по-голяма степен. Бях стигнала до миг, в който правех от ден на ден саможертви, а по едно и също време с това тенисът ми носеше все по-малко наслаждение. Сега е друго. Понякога просто излизам на разходка. Позволявам си едно кафе денем, в случай че имам вечерен мач. Наслаждавам се на тези моменти и екстрахирам допустимо най-голяма изгода от тях. Подобни неща не ми вредят, а в противен случай – оказват помощ ми от ден на ден “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР