На 29 февруари фондация BCause, заедно с Българска асоциация за

...
На 29 февруари фондация BCause, заедно с Българска асоциация за
Коментари Харесай

Влюбен в кауза – или как и за какво даряваме от работното място

На 29 февруари фондация BCause, дружно с Българска асоциация за ръководство на хора (БАУХ), Българско сдружение за връзки с обществеността (БДВО) и Асоциация на експертите по резистентност (АСУ), ще награди още веднъж с Годишен знак „ Отговорна компания – виновни чиновници ” фирмите които са насърчавали най-активно ангажираността на чиновниците към дарителство от работното място.
Снимка: Фондация BCause.

Всичко това е станало допустимо, тъй като техните работодатели са подкрепили потребността им да подаряват и да доброволстват, като са им дали отпуск за доброволчество, обезпечили са логистика, материали, съгласуваност и в допълнение са финансирали идеите с над 800 хиляди лв..

Дарителството от работното място, подкрепено от фирмите, към този момент е част от корпоративната просвета. И в случай че работодателите от ден на ден се преценяват с дарителските желания на чиновниците си, то професионалните дарителски организации търсят финансови и софтуерни решения, които да улесняват процеса на даряване.

ДАРИТЕЛСТВО Пожарна охрана ВЕДОМОСТ

Дарителството по ведомост влиза в България преди 22 години. Тогава, през 2002 година, фондация BCause основава първата българска професионална стратегия за . Това е елементарен и наличен метод за всеки чиновник, работещ на трудов контракт, да подарява ежемесечно - непосредствено от заплатата си - за обичана идея или благотворителна организация. ​Служителят избира идеите и дефинира размера на дарението, а работодателят го превежда по банков път към фондацията.

По този метод десетки организации получават финансиране, с помощта на дребни, само че постоянни дарения от десетки, от време на време - стотици хора . Дарителството по ведомост за тях значи постоянни и предвидими доходи, с които могат да възнамеряват главните си действия, с цел да се посветят на това, което умеят най-добре - работата със своите бенефициенти и клиенти. Най-популярните дела измежду донорите по ведомост през 2023 година са генерирали от 5000 до 20000 лв..

Кои са обичаните дела на чиновниците, даряващи по ведомост? Пак съгласно фондация BCause, през последните години с финансова поддръжка от чиновници най-често се употребяват обществени, здравни, просветителни и природозащитни дела, в помощ на животни и дела свързани с бедствия. Сред тях, през 2023 година, са неправителствени организации, свързани с детското здраве и хора със специфични потребности - фондациите " Нашите недоносени деца ", " Тацитус ", Дечица ", " Очи на четири лапи ", " Конкордия ", SOS детски селища. Организации, работещи в помощ на възрастни хора - Фондация " Априлци " ; в отбрана на животните - Фондация " Помощ за животните " и Dare2Care Animals или в областта на образованието - фондация " Заедно в час ".

Дарителство от работното място се употребява все по-често от поддръжката на работодателите , които виждат опция да асоциират работодателската си марка с значими за новопостъпващите чиновници тематики от сферата на CSR , корпоративната обществена отговорност - устойчивото развиване, запазване на околната среда, в поддръжка на значими обществени, просветителни или здравни дела. Много постоянно те, дружно с корпоративното доброволчество, стават част от въвеждащите образования за чиновниците и даже в обявите за работа. Компаниите постоянно поддържат логистично самодейностите на своите чиновници , прибавят или удвояват събраните от тях средства, а топ мениджърите им нерядко се включват като посланици на общите дела.

Снимка: Фондация BCause.

SMS АБОНАМЕНТ

Другата известна форма за поддръжка на обичана идея в България са SMS даренията посредством DMS 17 777 . Единният дарителски номер е въведен у нас през 2007 година взаимно от фондация BCause и Български дарителски конгрес, и с партньорството на трите български мобилни оператора - A1, VIVACOM и Yettel.

От 2015 година, с изключение на посредством еднократно изпращане на SMS-и, можем да даряваме и посредством SMS-абонамент. Стойността на абонамента може да е 2 или 5 лв. за една определена идея, а сумата за дарението се прибавя към месечната ни сметка за телефон.

Над 1 500 000 лева са дарени посредством през миналата 2023 година, като над 21 хиляди донори всеки месец са подкрепили своя идея с месечен SMS абонамент.

ДЪЛГОСРОЧНА ВРЪЗКА С БЛАГОРОДНА КАУЗА

Както и сред хората, дълготрайните връзки с идея носят по-големи изгоди и за двете страни, от мимолетните срещи. За донорите - сигурност, опция да следи развиване на идеята, удовлетоворение. За благотворителната идея - устойчива поддръжка, опция да финансира всекидневни разноски и да възнамерява дълготрайно. И да, постоянно става дума за обич.

" Човек в действителност може да бъде влюбен в идея. Редовното дарителство е израз на най-чистата форма на свързаността сред индивида и идеята. Каузата дава смисъл, а индивидът - с жеста си на дарението, привежда този смисъл в деяние. ", споделя Ваня Клечерова от " Каритас България ". " Благодарение на тази връзка постоянното дарителство става основен мотор за смяната на света, в който живеем. "

" Каритас България " е една от желаните дела за непрекъснато дарителство посредством DMS 17 777 през 2023 година, наред с Animal Rescue София, Българска хранителна банка, фондациите " Нашите недоносени деца ", " Дивите животни ", " Чиста обич ", Animal Hope - Варна и съдружие " Синя България ".

Ежегодно НКФ " Каритас " организира акцията " Защото съдебномедицинска експертиза ХОРА! ", посредством която оказва помощ на възрастни хора от 12 български градове и села с професионални здравни и обществени грижи, предоставени непосредствено в техните домове. Особено значима за " Каритас " са постоянството и противоположната връзка - опцията донорът не просто бързо да научи по какъв начин и защо е съдействал, само че също по този начин да получи признателност за благородството на неговия жест.

" С годините идеята ни стана разпознаваема и доста донори повярваха в нея и я поддържат. Някои - постоянно, освен това освен с есемес, само че и посредством онлайн дарения, както и по банков път. ", споделят Ваня Клечерова.

" Редовното дарителство е мерило за доверие към работата ни, а доверието се гради, в открита връзка . ", споделя Нина Николова от Фондация " Нашите недоносени деца ". Отделянето на време за самостоятелно другарство с актуалните и евентуални донори е извънредно значимо за хората от фондацията. Те правят оценка силата на огромните компании, само че избират живия контакт с донорите или диалог по телефона, с цел да могат да опишат по наличен и обстоен метод за всичко, което фондацията провежда.

Основните акции, които Animal Rescue Sofia организира, са в обществените мрежи - Фейсбук, Instagram, You Tube , където всекидневно споделят с общността случаите на новоприети животни, по този начин и резултатите от тяхната работа. Организацията употребява обществените мрежи, с цел да споделя положителни практики в грижата, лекуването и задомяването на животни от подслон, както и разпространение на тематики, свързани с благосъстоянието на животните в България.

" Най-съществената акция, обаче, е дългогодишната работа на организацията в помощ на животните в неволя. Стремим се посредством директната си работа всеки ден да оправдаваме доверието на хората, които ни поддържат. ", споделя Надежда Станчева от Animal Rescue.

Най-убедителните причини в поддръжка на непрекъснатото дарителство са споделените резултати от работата , счита Надежда. " Ето за какво се стремим да създадем донорите ни съпричастни с щастливия свършек на всяка история, а точно - осиновяването на избавено животно от положителни и виновни стопани, които да се погрижат за него до края на живота му. ", споделя тя. Емоцията, достоверният роман за потребностите, грижата и помощта, която бездомните животни получават в подслон " Фермата " са неизменима част от връзката им.

Екипът на Анимал Хоуп Варна също разчита на опциите, които директната връзка в цифрова среда обезпечава. Комуникацията е ежедневна, а апелите, които Анимал Хоуп насочат са свързани както с съответен случай, проблем, животно, по този начин и с алтернатива за покриване на общоприети разноски, като храна, лекарства, обезпаразитяващи средства.

Според Светла Димитрова от Анимал Хоуп непрекъснатата гласност с информиращи и изчерпателни изявления, противоположна връзка с донорите, наличието на безапелационен снимков или видео материал, са нужните условия за сполучлива връзка в обществените мрежи и главен мотив в поддръжка на непрекъснатото дарителство.

Позитивните вести в следствие от поддръжката и свършената работа - осиновяване, възобновяване след лекуване, споделеният ангажимент от страна на донори и доброволци, дружно със шерване на положителни образци и практики поддържат непрекъснатия интереса на донорите, счита Светла.

Любимите дела за дарителство от работното място ще честват на 29 февруари. Тогава фондация BCause, дружно с Българска асоциация за ръководство на хора (БАУХ), Българско сдружение за връзки с обществеността (БДВО) и Асоциация на експертите по резистентност (АСУ), ще награди още веднъж с Годишен знак " Отговорна компания - виновни чиновници " фирмите които са насърчавали най-активно ангажираността на чиновниците към дарителство от работното място. Възможността за номинации за премиите е отворена до 11 февруари -.

" Настоящата 2024 година е високосна - по тази причина взехме решение да отбележим 10 годишнината от учредяването на премиите със събитие на 29 февруари. Благодарение на този спомагателен февруарски ден всички ще имаме едно денонощие повече, с цел да даряваме или разпространяваме дарителски и доброволчески начинания. ", споделя Елица Баракова, изпълнителен шеф на фондация BCause.

До 22 февруари чиновниците на компании, които са в действителност влюбени идея, има опция да се включат и в състезанието #ВлюбенВКауза - за видео от мобилен телефон на фондация BCause. Те могат да създадат това като споделят в обществените медии видеоклип, разказващ за определената от тях обществено виновна самодейност - за какво ги вълнува, с какво ги е спечелила, кои са сътрудниците, с които я поддържат и какво са постигнали дружно. Необходимо е още да прибавят хаштаг #ВлюбенВКауза и изпратят линк към своя пост.

До 22 февруари чиновниците на компании, които са в действителност влюбени идея, има опция да се включат и в състезанието #ВлюбенВКауза - за видео от мобилен телефон на фондация BCause. Необходимо е още да прибавят хаштаг #ВлюбенВКауза.
Снимка: Фондация BCause.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР