На 29 декември 2016 г. администрацията на Обама обявява, че

...
На 29 декември 2016 г. администрацията на Обама обявява, че
Коментари Харесай

Шпионски игри: Русия разбива комуникацията на ФБР до 2016 г. в САЩ

На 29 декември 2016 година администрацията на Обама афишира, че десетки съветски дипломати имат 72 часа да изоставен Съединени американски щати и лишава две имения на Източно крайбрежие, благосъстоятелност на съветското държавно управление. Докато руснаците изгарят документи, Кремъл стачкува против отношението към дипломатите и отхвърля, че тези имения - известни като " дачи " - са освен това от места за отдих за техния личен състав, оповестява Yahoo News.

Публичната аргументация на администрацията на Обама за експулсирането (най-суровите дипломатически дейности в Съединени американски щати, подхванати против Русия в продължение на няколко десетилетия), е обяснено с съветското вмешателство в президентските избори през 2016 година Но има и друга сериозна и загадка причина, заради която тези места и дипломати са изгонени .

Според някогашни американски чиновници и двете имения, и най-малко част от експулсираните дипломати , изиграват основна роля в съветска контраразузнавателна интервенция , която се простира от региона на залива до сърцето на столицата. Операцията, която е ориентирана към връзките на ФБР , попречва способността на бюрото да наблюдава съветските шпиони на американска земя в миг на възходящо напрежение с Москва.

Това принуждава ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ да прекратят контакт с някои от техните съветски активи и подтиква към по-строги процедури за сигурност при основни уреди за национална сигурност на Съединени американски щати в региона на Вашингтон и на други места, съгласно някогашни американски представители. Предизвика се и безпокойствие измежду някои американски чиновници по отношение на съветска къртица в американската разследваща общественост .

" Беше доста съществено изпитание и опит за навлизане в най-чувствителните ни интервенции ", разяснява някогашен почитан чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Американски чиновници откриват, че руснаците фрапантно усъвършенстват способността си да декриптират някои типове сигурни връзки и сполучливо наблюдават устройства, употребявани от елитни екипи за наблюдаване на ФБР. Длъжностните лица също се притесняват, че може би руснаците са измислили други способи за наблюдаване на връзките в разузнаването на Съединени американски щати , в това число хакване в компютри, които не са свързани с интернет . Старши чиновници на ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ осведомят водачите на конгреса по тези въпроси като част от широкообхватна инспекция на Капитолия за уязвимостите в контраразузнаването на Съединени американски щати .

Пропуските дават на съветските шпиони в американските градове , в това число Вашингтон, Ню Йорк и Сан Франциско, основна информация за местоположението на екипи за наблюдаване под прикритие на ФБР и евентуално действителното наличие на връзките на ФБР , съгласно някогашни чиновници.

Това дава на руснаците опция евентуално да заобикалят наблюдаване на ФБР и да поддържат връзка с хора, да ревизират отдалечени регистриращи устройства и даже да събират разследваща информация от преследвачите си от ФБР , допълват някогашните чиновници.

" Когато разбрахме за това, ни просветна , че това може да е повода да не виждаме избрани типове активност " от известни съветски шпиони в Съединени американски щати , изяснява някогашен почитан чиновник на разузнаването.

" Когато бях на работа, контраразузнавателният бизнес бе... концентриран напълно върху главната грижа , която е вътрешна опасност и в частност лов на къртици ", разяснява Джоел Бренер, началник на контраразузнаването и тактиката на Съединени американски щати от 2006 година до 2009 година

" Това е в действителност главният риск и е вярно това да бъде фокусът . Но ние нито бяхме проведени, нито разполагахме с запаси да се занимаваме с контраразузнаване в мрежи, механически мрежи и електронни мрежи. "

Според някогашните американски чиновници, откриването на новия потенциал на Русия за декодиране на някои типове криптиране е изключително обезпокоително .

" Всеки път, когато разберете, че съперникът има тези благоприятни условия, това провокира пулсационен резултат ", разяснява някогашен почитан чиновник по национална сигурност. " Руснаците са в положение да извлекат всяка дарба от всяка дадена технология ... Те са извънредно рискови в тази област. "
 Москва пита Съединени американски щати за местоположението на хипотетичния сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ в Кремъл
Москва пита Съединени американски щати за местоположението на хипотетичния сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ в Кремъл

Руският ежедневник " Комерсант " написа, че съветският чиновник е Олег Смоленков

Докато руснаците може да са развили тази дарба сами, висши чиновници на контраразузнаването също се притесняват, че някой от държавното управление на Съединени американски щати - съветска къртица - може да е оказал помощ . " Питате се: Ако това е правилно и те могат да вършат това, не е ли, тъй като някой вътрешен им е дал тази информация? ", добавя различен някогашен върховен чиновник на разузнаването.

Въздействието не е лимитирано до ФБР . Заради опасенията към засилените качества на Русия за прихващане, Централно разузнавателно управление на САЩ също приключва някои типове връзки с източници в чужбина , съгласно някогашен почитан чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Агенцията " трябваше да прибегне до цяла поредност от стъпки ", с цел да подсигурява, че руснаците не са в положение да подслушват връзките на Централно разузнавателно управление на САЩ . Имаше " мощен намек ", че тези качества за разтрошаване на кодове от Русия също се употребяват и в чужбина , добавя различен някогашен почитан чиновник в разузнаването.

Централно разузнавателно управление на САЩ от дълго време се занимава против подслушване от съветски шпиони отвън Съединени американски щати , изключително наоколо до дипломатическите институции на Съединени американски щати. Американските чиновници са следили съветски механически чиновници неведнъж да се доближават до тези уреди с опаковки в ръце, или да носят раници, или да бутат колички, или да карат в транспортни средства - всички опити, съгласно американските чиновници, да събират информация за другите сигнали от уреди.

Не е извънредно разузнавачите, които работят от дипломатически институции, в това число личните оперативни сили на Съединени американски щати, да пробват и да пресичат връзките на приемащата страна . " Трябваше да намерите способи да атакувате тяхното наблюдаване ", разяснява Ролф Моват-Ларсен, някогашен началник на контраразузнаването в Министерството на енергетиката и някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, който за първи път служи в Москва през 80-те години. " Всичко което вършат руснаците в Съединени американски щати, е същото, което правихме ние в Москва . "

Всъщност фокусът върху пробива на радиокомуникации не се разграничава .

" Положихме изключителни старания за прехващане и наблюдаване на радио мрежите за наблюдаване на ФСБ за да разберем дали нашите офицери са били под наблюдаване или не ", изяснява различен някогашен старши чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, който също служи в Москва.

С течение на времето чиновниците на американското разузнаване стават все по-загрижени, че може би съветските шпиони се пробват да прехващат връзки от основни американски разследващи уреди, в това число от Централно разузнавателно управление на САЩ и централите на ФБР . Никой не е знаел дали руснаците в действителност са съумели.

" Въпросът беше дали те имат благоприятни условия да обхванат в нашите връзки в Лангли ", добавя някогашен почитан чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ. При неналичието на каквито и да било доказателства, че това е по този начин, работещата доктрина е, че съветските действия са провокации, предопределени да сеят неустановеност в Централно разузнавателно управление на САЩ.

Запознатите с съветските интервенции предизвестяват, че опасността от Москва надалеч не е завършила . " Не се заблуждавайте, ние водим разследваща война с руснаците, толкоз рискова като Студената войник а ", разяснява различен някогашен върховен шпионин. " Те се пробват непрестанно... и ние ги хващаме понякога . Разбира се, в никакъв случай не знаеш какво не знаеш... "
 Сагата с шпионина на Съединени американски щати в Кремъл е тест за новинарски издания
Сагата с шпионина на Съединени американски щати в Кремъл е тест за новинарски издания

Преследването на сензация води до насмешки от Москва или заплашва човешки живот
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР