На 29 август Украйна започна настъпление на юг, потвърдиха от

...
На 29 август Украйна започна настъпление на юг, потвърдиха от
Коментари Харесай

Време е руските части да бягат. Какво знаем за пробива на Украйна на юг

На 29 август Украйна стартира нахлуване на юг, потвърдиха от украинското и съветското командване. Според Русия това нахлуване е почнало, само че се е провалило. Според Украйна процесът е сполучлив, само че ще се развива постепенно във времето.

Според Пентагона това към момента не е контраатака, само че е подготовка за нея.

Вечерта в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани руснаците да бягат или да се предадат.

Ето какво знаем досега.
Фактите
Действията протичат в Херсонска област. Украйна е пробила на няколко места линията на фронта и на тези места напредва във вътрешността в територия, следена от Русия, късно вечерта в понеделник съветникът на украинската президентска администрация Алексей Арестович.

Той сподели, че към 21 ч. Киев е блъснал и фериботи по река Днепър, натоварени с техника за съветската войска. Едновременно с това Украйна обстрелва и съветски бази от другата страна на Днепър, в които се намира техника, готова за изпращане на помощ на съветските елементи.
Днепър
Всяко конкретизиране за надзор върху река Днепър е значимо по две аргументи – оттова минават доставките за съветската войска и единствено оттова съветската войска би могла да се изтегли относително безвредно при положение на потребност.

По-рано през юли и август бяха прекратени съвсем изцяло линиите за доставки на съветската войска по мостовете над Днепър ( авто и Антоновският железопътен, както и този до Новая Каховка) и над река Ингулец, приток на Днепър (). След известието на Арестович от понеделник вечерта излиза наяве, че към този момент е затруднено и прекосяването на реката с фериботи.

За военния специалист на Радио Свобода съветската войска се е озовала в капан.

Той изясни и единственото на Украйна, което се повтаряше денем в понеделник. В него се споделяше, че Киев е пробил първата линия на защитата в региона на Херсон.
Какво е „ първа линия на защитата “
Това е редица от бетонни блокове, насъбрани от съветската войска по десния бряг на Днепър. „ Десен “ бряг е този, на който се намира град Херсон. Там благодарение на строителна и армейска техника са построени три такива бетонни линии.

На съветски от време на време ги назовават не „ линии “, а „ доти “ (абревиатура от „ дълговременни огневи точки “). Понякога те са съединени от траншеи.

Всяко от бетонните уреди съставлява полуцилиндър с отвор, през който се стреля.

Между бетонните блокове има и дебели дървени стволове, с които се покриват траншеите или други ровове, наподобяващи на землянки.
Какво е „ линия за прекъсване на съперника “
Това към този момент не са материални трудности, а места, на които се разполагат бойците (в случая – руските), с цел да не позволен напредъка на отсрещната страна (украинците) към първата линия на защитата.

Правилото е такова – в случай че не можеш да спреш настъплението с открит огън, би трябвало да избереш – или да избягаш, или да се предадеш.

Предполага се, че украинската войска е минала първо през този огън, провокирала е бягство на съветските бойци, а по-късно е направила пробив в бетонните блокове.

Татяна Ваксберг е основна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в Българска национална телевизия, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е репортерка в Хага и Вашингтон. 
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Как една антична цитадела спря градежа на гигантска скулптура на Исус Христос  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР