На 29 април Църквата почита св. 9 мъченици в Кизик,

...
На 29 април Църквата почита св. 9 мъченици в Кизик,
Коментари Харесай

На 29 април почитаме 9 мъченици и чудотворец

На 29 април Църквата уважава св. 9 мъченици в Кизик, преп. Мемнон Чудотворец.

Преподобни Мемнон Чудотворец.

Преподобни Мемнон още от дребен се предал на постнически живот и молитва. Чрез продължителни духовни подвизи той победил телесните си пристрастености и дотолкоз очистил себе си, че станал жилище на Светия Дух. За чистия му и свят живот Бог го дарил с чудотворна мощ. Той вършел чудеса освен до момента в който бил жив, само че и след гибелта му над неговия гроб мнозина намирали изцерение от заболяванията си. Починал в мир през второто столетие.

Св. 9 мъченици в Кизик

Град Кизик се намира в малоазиатската област Мизия, на брега на пролива на Дарданелите, който отделя Азия от Европа. Той е до града Троада, в който проповядвал свети деятел Павел, учителят на езичниците, и бил образован в светата християнска религия от този деятел. Макар градът и да бил образован със светлината на християнството, изначало в него нямало доста християни, заради гонението против християнската религия от езичниците. Когато нечестивите римски императори, управлявали преди Константин Велики, разпращали по всичките страни страшни заповеди - всички, които изповядват Христовото име, да бъдат принуждавани да се поклонят на идолите, и за задачата изпращали жестоки хегемони, задължени да санкционират по разнообразни способи и да предават на гибел всички, които не се подчиняват на царската заповед. Тогава мнозина от християните бягали от градовете и се скитали по горите и пустините. Други живеели измежду езичниците, само че криели своята религия. А тези, които изключително горещо обичали своя Бог и Господ Иисус Христос, намерено изповядвали Христовото име измежду езичниците и драговолно отивали на най-различни страдания и гибел. Към тях принадлежат и споменаваните девет свети мъченици, доблестни мъже, твърди в светата религия като планина Сион и горящи от ревнивост по Бога като Илия. Имената им са: Теогний, Руф, Антипатър, Теостих, Артема, Магн, Теодот, Тавмасий и Филимон.

Тези свети мъченици произхождали от разнообразни градове. Събрали се дружно в Кизик, те не се уплашили от страшните царски заповеди, нито от мъченията и гибелта, и с явен глас прославяли Христа, като дръзновено изповядвали, че Той е Истинският Бог, Творецът и Вседържителят на целия свят.

Вследствие на това след доста други мъчения главите им били отсечени с меч. На това място били заровени и телата им.

Няколко години по-късно се възцарил Константин Велики, който, като приел свето кръщение, прекратил гонението против християните. Светлината на християнското благочестие в този момент се разляла по цялата галактика.

Тогава кизическите християни с страхопочитание извлекли от земята телата на светите мъченици, които се оказали нетленни, след това ги положили в нови ковчези, построили храм в тяхна чест и с страхопочитание пренесли в него своето скъпо богатство.

От тези свети мощи се правили най-различни чудеса и изцеления: били изгонвани бесове, разслабени ставали здрави, страдащите от тресчица изцяло се изцелявали от заболяването си.

Като виждали това, мнозина погрешни се обръщали към Христа, тъй че скоро целият град повярвал в Христа. Идолите в езическите храмове се разрушавали и вместо тях се въздигали християнски храмове. Благочестието процъфтявало в град Кизик, по молитвите на светите девет мъченици, които почивали там.

Източник: Българска патриаршия, pravoslavenhram.com
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР