На 28 юни известният изобретател и милиардер Илон Мъск навършва

...
На 28 юни известният изобретател и милиардер Илон Мъск навършва
Коментари Харесай

Илон Мъск на 52: Любопитни факти за човека, който гледа от бъдещето

На 28 юни известният откривател и милиардер Илон Мъск навършва 52 години. Цял свят следи кариерното развиване и планове на един от най-иновативните бизнесмени и визионери на нашето време. Неговите планове и достижения са измежду най-обсъжданите тематики на съвремието. Илон е прочут освен с прогресивните си прелюдия в науката, само че и с богатия си персонален живот. 



Илон Мъск сега има седем деца, едно от които е трансджендър. Баща е на осем, само че едно от тях умира малко след раждането му. Въпросният/та Ксавиер/Вивиан е дете от брака на Мъск с канадската писателка Джъстин Уилсън. Двамата се женят през 2000 година и се развеждат 8 години по-късно, като за това време им се раждат 6 деца. Първото се ражда през 2002 година, само че умира 10 месеца след появяването му на бял свят. След това Джъстин ражда близнаците Ксавиер и Грифин, а след това и тризнаци, които са отново момчета.



През 2018 година Илон Мъск стартира да излиза с ексцентричната певица Граймс. От нея има две деца, въпреки двамата да не са към този момент дружно. Те са момче и момиче със странни имена, които в резюме назовават „ Х “ и „ Y “. 

В чест на основателя на SpaceX, си припомняме най-интересните обстоятелства от живота му.

Детство и обучение: Илон Мъск е роден на 28 юни 1971 година в Южна Африка. От дребен показва извънредно високо равнище на разсъдък и ученолюбивост.  Учи в Претория в приблизително учебно заведение Waterkloof House Prep, след което продължава образованието си в Канада, където приключва гимназия и университет.



PayPal и първият финансов триумф: Мъск е един от съоснователите на PayPal - електронна платформа за заплащания, която през днешния ден е една от най-известните и сполучливи в света. През 2002 година компанията е продадена на eBay за 1,5 милиарда $.

SpaceX: През 2002 година Илон Мъск основава галактическата компания SpaceX за да революционизира галактическите пътувания. SpaceX е първата частна компания, която сполучливо прави доставка на товар до Международната галактическа станция (МКС).



Hyperloop: Мъск е идеолог и вложител на концепцията за " хиперлуп " - високоскоростна транспортна система, която употребява магнитни сили и вакуум, с цел да разреши бързи пътувания на дълги дистанции. Идеята за " хиперлуп " бе показана в медийното пространство през 2013 година от Илон Мъск и даже основа за тази цел компанията Boring Company. По-късно бяха учредени и други сходни компании, в това число Hyperloop One на Ричард Брансън. Днес всички те са затихнали и са в неопределеност. Китайските инженери обаче одобриха съществено концепцията за превоз във " вакуумна " тръба и, както виждате, не престават да се движат към задачата. Очаква се линията Hyperloop сред Шанхай и Ханджоу да бъде пусната в употреба до 2035 година Това ще бъде 150-километров тунел в тръба под ниско налягане. Влакът в него ще се движи със скорост до 1000 км/ч. Пътуването сред станциите ще лишава 15 минути, до момента в който в този момент високоскоростният трен изминава това разстояние за един час. 

Tesla и електрическите автомобили: Илон Мъск е съосновател и изпълнителен шеф на Tesla Motors - водещ производител на електрически автомобили. Tesla има огромен принос за развиването на електрическите автомобили и форсира прехода към устойчиви енергийни източници.


 

SolarCity: През 2006 година Мъск стои зад основаването на SolarCity, компания, специализираща във внедряването на слънчеви енергийни системи. Тя играе значима роля във внедряването на възобновима сила и намаляването на излъчванията на парникови газове.

Hyperloop Pod Competition: През 2015 година Мъск провежда първото издание на надпреварата Hyperloop Pod Competition. Това съревнование провокира студенти и инженери от целия свят да основат прототипи на транспортни капсули за " хиперлуп " системата.

Neuralink: Илон Мъск основава Neuralink през 2016 година Тази компания има за цел да създаде технология за директно взаимоотношение сред мозъка и компютъра, което би могло да помогне за лекуване на неврологични болести и възстановяване на човешките качества.

OpenAI: Мъск е един от основните финансови поддръжници на OpenAI - план за изкуствен интелект, който има за цел да бъде в помощ на индивида. 

Twitter: На 4 април 2022 година е оповестено закупуването от страна на Мъск на 9,2% от акциите на Twitter за сумата от 2,89 милиарда $. В отговор на продажбата цената на акциите на компанията се подвига с 27%, претърпявайки най-големия скок в рамките дневно след първичното им обществено предложение през 2013 година Мъск е деен консуматор на Twitter и има над 80 млн. почитатели, което го подрежда измежду личностите с най-вече почитатели в тази платформа. Двадесет дни по-късно Мъск довежда до сполучлива развръзка договарянията за закупуването на Twitter с желанието да трансформира компания в частна, плащайки 44 милиарда щатски $, или $54,20 за акция

Виждане за бъдещето: Илон Мъск има амбициозни визии за бъдещето на човечеството. Той интензивно работи по развиването на електрически автомобили, слънчеви енергийни системи, галактически полети и технологии за взаимоотношение сред мозъка и компютъра с вярата да промени света към по-добро. Сред огромните му упоритости за бъдещето е и стремежът към колонизацията на Марс и основаването на човешка обитаема база на Червената планета. Това е значима част от неговата задача да обезпечи дълготрайност на човешката раса. 



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР