На 28 октомври 2022 г. в с. Овча могила, общ.

...
На 28 октомври 2022 г. в с. Овча могила, общ.
Коментари Харесай

В село Овча могила беше открит и осветен „Паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война 1877-1878 г. от с. Овча могила“

На 28 октомври 2022 година в с. Овча могила, общ. Свищов беше открит и осветлен „ Паметник на 24 опълченци, починали в Руско-турската война 1877-1878 година от с. Овча могила “.

Проектът на паметника е дело на локалния ваятел Атанас Миндов, а дейностите по реализирането му са на Инициативен комитет, с ръководител Димитър Събков.

Паметникът беше открит от кмета на общината Генчо Генчев и началника на политическия кабинет на министъра на защитата Владко Владов.

Освещаването извърши Великотърновския митрополит Григорий.

Ритуала се управлява от Командването на 55-ти Инженерен полк – Белене.

Гости на събитието бяха началникът на политическия кабинет на министъра на защитата, регионалните шефове на Велико Търново, Бургас, Плевен и Ловеч, началникът на НВУ „ Васил Левски “, представители на локалната и национална власт, на институции и неправителствени организации.

Паметникът се издига в центъра на с. Овча могила. Върху подиум висок 36 см. е ситуирана комбинация от три тела – едно централно с височина 4 м. и две странични с височина 2,7 м. Пилоните са построени от стоманобетон, а върху тях са инсталирани пана на военна тема. В шестоъгълния размер на тялото има плоча с надпис „ Вечна памет! “.

Новият монумент в с. Овча могила се посвещава на 24-ма опълченци от селото, чиито имена са известни и за тях има сведения, че са взели участие в Руско-турската Освободителна война. След оповестяването на войната дружно с Руската войска въодушевени и с голям родолюбив жар маршируват и българските опълченци. Главните съветски сили се насочват към Свищов, където организират ослепителен боен десант на р. Дунав. Градът е първият, който вдишва от дълго чаканата независимост и региона към него е първата освободена територия. Руските военни и политически управляващи били радостни от патриотичния напредък на българите от свищовския край и почнали да построяват опълченски дружини. На апела се отзовават десетки младежи. От Овча могили опълченци стават 24-ма души. Селото се подрежда на второ място по брой на опълченците в Свищовско и на пето в България. Опълченците от седма до дванадесета тайфа са изпълнявали на първо място интендантски и караулни отговорности. Тяхната роля във военните дейности се потвърждава и от обстоятелството, че в прилежащото село Горна Студена се намира Главната квартира на съветското командване, заради което близките села съставляват краткотрайни стоянки на придвижващите се съветски войски. През Овча могила минават частите на Източния отряд и за дълготрайно време се задържа 35-та пехотна дивизия. Селото се посещава и от самият цар Освободител. Всички тези исторически сведения затвърждават мястото и смисъла на борците от Овча могила за решаващия ход на освободителната война. 24-ма известни ни през днешния ден опълченци и още десетки чиито имена не знаем, вземат участие и във военните дейности на Шипка, храбро, с цената на личния си живот и в името на Отечеството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР