На 28-ми август 2022 г. се навършват 79години от смъртта

...
На 28-ми август 2022 г. се навършват 79години от смъртта
Коментари Харесай

На 28-ми август умира цар Борис III-ти

На 28-ми август 2022 година се навършват 79години от гибелта нацар Борис III-ти. Той умира през 1943 година в София, скоро откакто се връща отвизитаприАдолфХитлер. Слухове, свързани съссмъртта му споделят, че е токсичен по разпореждане на Хитлер, само че сигурни доказателства до през днешния ден не са открити. Цар Борис III-ти е погребанв Рилския манастир, само че през 1944-та година тялото му еексхумирано по разпореждане на комунистическите управници.Днес е непокътнато единствено сърцето му, което се намира в Рилския манастир.



Борис III-ти е роден на 30-ти януари 1894 година в София. Пълното му име е Борис Клемент Роберт Мария Пий СтаниславСакскобургготски.

Негов католически кръстник е папа Лъв XIII, а православен кръстник е император Николай II. Борис III-ти ецар на Българияот 3 октомври 1918 година до 28 август 1943 година Той е наследник на цар Фердинанд I, който абдикира в негова изгода след провалянето на България през Първата международна война.



През 1943 година, след напън от страна на нацистите, българските управляващи се съгласяват да депортират евреите от новите територии, както и част от евреите от старите територии на страната. Първата част от проекта е осъществена със съдействието на българската администрация, само че втората се осуетява заради дейното противопоставяне от страна на група народни представители, водени от под-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, управлението на Българската православна черква, видни интелектуалци иопозиционери.

Все още санедоказани изказванията, чеподкрепата на цар Борис IIIза дейностите на видни общественицив отбрана на евреитеставапричина загнева на Хитлери за гибелта на българския царна 28-ми август 1943-та г.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР