На 28 май в Стъклената зала на концертния комплекс Музикферайн

...
На 28 май в Стъклената зала на концертния комплекс Музикферайн
Коментари Харесай

Пианистката Дора Делийска с нова концертна програма в Музикферайн

На 28 май в Стъклената зала на концертния комплекс Музикферайн във Виена, в границите на фестивал във връзка 100 години от гибелта на Клод Дебюси се състоя клавирен рецитал на известната българска пианистка Дора Делийска. Една извънредно сполучлива вечер – претъпкана зала с прочувствена, вдъхновяваща, откликваща аудитория и истинска концертна стратегия, включваща етюди и прелюдии от Клод Дебюси, Фредерик Шопен, Дьорд Лигети и Николай Капустин.

От няколко години Дора Делийска има доста необятен и сериозен кръг от почитатели  в Австрия. Пианистката реализира сполучливи гастроли и на реномирани интернационалните подиуми в Белгия, Холандия, Тайван, а през есента на 2017 година в Италия и Китай, само че постоянно споделя, че изявите ѝ в Музикферайн са едни от най-разтърстващите музикални прекарвания за нея самата като тълковник.

Д-р Кристиан Куун - вицепрезидент на Президиума на виенския Концертхаус и влиятелен филантроп, показа своето удивление от българската пианистка:
“За първи път се срещнах с изкуството на Дора Делийска преди 7 години на концерт в Музикферайн. Тя изпълняваше клавирни транскрипции от Ференц Лист на песни от Шуберт. Бях един от многото слушатели в публиката, само че дотолкоз впечатлен от осъществяването й, че изпратих  писмо на Дора Делийска и  я запитах не би ли желала да запише и издаде на компактдиск тази стратегия. За благополучие тя се съгласи и това беше първият план, с който я спонсорирахме. Оттогава с моята брачна половинка сме нейни правилни фенове. Дора Делийска ни очарова като прелестен пианист, който изтръгва особена, естествена деликатност, хубост и финес от клавишите като тон. Но тя е и наш другар - харесваме нейната покоряваща  искреност като човек. “

Част от впечатляващата биография на Дора Делийска е и фактът, че тя е определена за внушителен актьор на световноизвестната компания за пиана и рояли “Бьозендорфер “. Обявена е от музикалната рецензия за един от най-хубавите млади интерпретатори на творчеството на Ференц Лист, а нейният компакт диск с творби на Шуберт е почетен с влиятелната премия Supersonic Award на списанието за класическа музика “Pizzicato “. През последните месеци името на Дора Делийска още веднъж участва на страниците на влиятелни австрийски издания като Falter, News и Online-Merker, които отразяват с положителни рецензии излизането на нейния най-нов, десети подред компактдиск на музикалния пазар през март 2018 година – проекта  “The B-A-C-H Project “.

Дора Делийска е актьор, предан на изкуството - самостоятелна, изобретателна, търсеща креативна натура в своя изказ, която построява истинска, лична драматургична линия на концертните си стратегии. Клавирната вечер на 28 май в Музикферайн бе озаглавена etudes & preludes “ и показа на публиката тези два типа музикални пиеси. Първата част  обединяваше 12 определени етюда от Шопен, Дебюси и Лигети, само че подредени по характерен музикален ред и изпълнявани съвсем без пауза. Във втората част прозвучаха  12 прелюдии от Шопен, Дебюси и Капустин, този път групирани по композитори, като  стиловите разлики в този случай бяха по-ясно откроени за слушателя. Тази самобитна конструкция на програмата  и асортимент на творбите дава  опция на Дора Делийска да построява своите собствени  кулминационни точки по време на концерта, да реализира запаметяващ се контрастност в страстта като тълковник – от виртуозното осъществяване, през импресионистичното звучене, до поетичното възприятие и даже ритъма на джаза в творбите на украинския композитор Николай Капустин.  Еуфория и изразителност носи нейното осъществяване на етюди от Лигети и изключително открояващия се  очерк №23 “Дяволската стълба “. А в идващия миг Дора Делийска се преобразява и изтръгва различен  тембър и елегантен тон от клавишите, който носи изтъканата от сантимент музика на Шопен. Красива и прочувствена на сцената, младата пианистка покорява публиката със симбиоза от изразителна интерпретация и грациозност на жеста.

Специално за слушателите на предаването " Алегро виваче " на стратегия " Хоризонт " Дора Делийска описа забавни детайлности за истинския план и процеса на реализация на този собствен нов концертен план. Чуйте в звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР