На 28 май ЕС ще има специална среща на високо

...
На 28 май ЕС ще има специална среща на високо
Коментари Харесай

Среща на върха на ЕС на 28 май ще подготви ключовите назначения в съюза

На 28 май Европейски Съюз ще има специфична среща на високо ниво, с цел да приготви номинациите за основните постове в Европейски Съюз, заяви в четвъртък вечер ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на водачите на страните от общността в румънския град Сибиу.

Два дни след края на изборите за Европейски парламент, " на 28 май ще събера всичките 28 водачи, с цел да стартират процеса по номиниране ", разгласи Туск на конференция. " Това би трябвало да стане бързо, дейно и в сходство с нашите контракти. Ако консенсусът се окаже сложен, няма да се поколебая да подложа тези решения на гласоподаване през юни ", увери Туск.

Той разчита страните членки да реализират единодушие преди края на юни кой да наследи Жан-Клод Юнкер, чийто мандат отпред на Европейската комисия изтича в края на октомври.
Новият ръководител на Еврокомисията ще бъде определен с гласоподаване от Европейския парламент, който желае непременно той още веднъж да бъде определен всред претендентите, издигнати от обособените политически фамилии. Такъв беше казусът с Юнкер, който беше водещ претендент на консервативната Европейска национална партия, излязла отпред на изборите за Европейски парламент.

Изборът на претендента, който да бъде гласуван от евродепутатите, се прави от Европейския съвет - органа, в който вземат участие водачите на страните членки. Те отхвърлят да се ангажират да го излъчат автоматизирано, избирайки всред водещите претенденти.

Френският президент Еманюел Макрон за следващ път изрази съпротивата си против процедурата с водещия претендент и сподели, че съгласно него тя не е верният метод. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел сподели, че процесът " бе неточност през цялото време " и че не може да действа вярно без подобаващи транснационални листи - мироглед, споделян и от Макрон. Президентът на Литва Далия Грибаускайте разяснява, че тази скица е " малко отвън демократичните процедури и контракти ". Австрийският канцлер Себастиан Курц отбрани системата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР