На 28 май 1987 г. 19-годишният пилот от Западна Германия

...
На 28 май 1987 г. 19-годишният пилот от Западна Германия
Коментари Харесай

28 май 1987 г. Матиас Руст каца на Червения площад

На 28 май 1987 година 19-годишният водач от Западна Германия Матиас Руст гладко навлиза с дребен аероплан „ Чесна “ във въздушно пространство на Съюз на съветските социалистически републики и каца на Червения площад в Москва. Той е неотложно арестуван и не е пуснат до 3 август 1988.

На пристигналите чиновници от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) той декларира, че желае да приказва със руския водач Михаил Горбачов.



Колкото и безумна да наподобява тази история, доста по-невероятни са събитията към събитията от 28 май 1987 година:

на този ден в Съветския съюз честват Деня на граничаря.

И таман на професионалния празник на тези, които би трябвало да пазят държавната граница, един 19-годишен немски юноша прави за смях цялата руска противовъздушна защита (ПВО).

Експерти обаче напомнят, че в края на 80-те години на предишния ХХ в. е било съвременно измежду ръководителите на руските колхози да имат дребни самолети. Те били употребявани за туристически обиколки с пристигналите от Кремъл големци.

От картата се вижда, че по време част от полета той е взет за образователен аероплан.

Самият Руст прави къса отмора преди да излети за Москва.

Михаил Горбачов е толкоз сърдит, че декларира: "Щом един аероплан може несмущаван да лети над руска територия и въобще да не бъде видян, това демонстрира какъв брой неприятно работи нашата противовъздушна защита ". Малко по-късно мигновено са уволнени военният министър, началникът на Военновъздушни сили и още 300 офицери.

На процедура два изтребителя са вдигнати по паника и откакто пресрещат „ Чесната “ на Матиас Руст те се връщат назад.

Матиас Руст е освободен от пандиза 18 месеца по-късно откакто за него се застъпва персонално тогавашният немски външен министър Ханс-Дитрих Геншер.

Московчани стартират да се майтапят с случая и стартират да назовават Червения площад - Шереметиево номер 3 (Шереметиево 1 и 2 са летища покрай Москва).



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР