На 28 февруари OFFNews писа, че БНТ свалила предаването на

...
На 28 февруари OFFNews писа, че БНТ свалила предаването на
Коментари Харесай

БНТ свалила разследване на Ахчиева заради едни 960 лв.

 Българска национална телевизия свалила предаването на Ахчиева, преди да излъчи следствие за противозаконен бетонов център  Българска национална телевизия стопира предаването на Валя Ахчиева и афишира вътрешен конкурс за ново
На 28 февруари OFFNews писа, че Българска национална телевизия свалила предаването на Валя Ахчиева, преди да излъчи следствие за противозаконен бетонов център. Днес от националната телевизия излязоха с отговор на обвиняванията на проверяващата журналистка.

От обясненията на малкия екран излиза наяве, че те са спрели предаването ѝ заради пропуща на Ахчиева да извърши избрани бюрократични стъпки по време на следствието, а точно че е поръчала лабораторни проучвания на цена от 960 лева, които е писала на сметката на Българска национална телевизия, без да има това право.

По-долу може да прочетете цялото писмо на Българска национална телевизия:

Във връзка с оповестени преднамерено определени обстоятелства и изявленията, свързани с „ Открито “, и във връзка постъпили въпроси по отношение на водещата Валя Ахчиева, Българската национална телевизия декларира следното:

Както е известно на 23.01.2019 година Управителният съвет на Българска национална телевизия взе решение да разгласи вътрешен конкурс за ново предаване за проверяваща публицистика. Българска национална телевизия поредно се стреми да подсигурява високи професионални стандарти, при прецизно съблюдаване на законодателството, етичните правила и положителната журналистическа процедура. За да се обезпечи оптималната равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички публицисти, актуалният тв формат „ Открито ” бе краткотрайно спрян. Българска национална телевизия осъзнава, че проверяващата публицистика е високо виновна задача и заради обстоятелството, че би могла да засегне ориси и бизнес ползи, е наложително да дава отговор на правилата на обективност, безпристрастност и по никакъв метод да не влиза в спор на ползи.

Трудовият контракт сред госпожа Ахчиева и Българска национална телевизия не е преустановен. На 11.02.2018 година от Валя Ахчиева бяха поискани писмени пояснения, произлизащи от неизлъченото предаване на 27.01.2019 година „ Открито ”. Г-жа Ахчиева, в прорез с вътрешните правила на работа в малкия екран и без наложителното авансово утвърждение, на 16.01.2019 година е декларирала и удостоверила в Независима строителна лаборатория „ Инфраструктура ” ЕООД – гр. София, осъществяването на лабораторни тествания на бетон. В резултат, лабораторията е издала фактура № 0000003836 от 21.01.2019 година към Българска национална телевизия, МОЛ: Константин Валентинов Каменаров, с което малкия екран е задължена да изплати сума в размер на 960 лв. с включен Данък добавена стойност, за сметка на бюджета на Българска национална телевизия.

На 11.02.2018 година след покана за писмени пояснения и преди да ги показа, госпожа Ахчиева, съобщи визията си, че има право да показва и популяризира информация в медии, отвън бранша на радиото и малкия екран, в сходство с разпоредбите на Българска национална телевизия за преданост и защита на конкуренцията. С писмен отговор Генералният шеф на Българска национална телевизия уведоми госпожа Ахчиева, че по силата на подписания сред нея и Българска национална телевизия трудов контракт, тя има и отговорности към Българска национална телевизия, отвън тези, планувани в качеството й на водещ (качество, което сега не упражнява). Въпросният отговор е писмото, което госпожа Ахчиева си разреши да популяризира в редица електронни медии на 01.03.2019 година и което, съгласно нейно изказване, е спънка да показва свободно мнението си. Писменият отговор, без значение, че е изведен и изпратен до нея на 18.02.2018 година, е квалифициран и подписан дни преди този момент.

Наложеното на Валя Ахчиева дисциплинарно наказване „ предизвестие за уволняване “ - Заповед № РД-10-84 от 25.02.2019 година е по отношение на нарушаванията на процедурите, свързани с организацията, реда и изискванията за реализация на телевизионна продукция, регламентирани в Правилника за произвеждане на телевизионна продукция и продуцентска активност на Българска национална телевизия. Г-жа Ахчиева не е изпълнила съответни задължения, в качеството си на изпълнителен продуцент, свързани с процеса на бюджетиране на предаванията, уредени в Правилника, дейностите й са в несъгласие и с длъжностната й характерност, която е неразделна част от трудовия й контракт. Съобразно обстоятелствата и претекстовете, изложени в детайли в заповедта за налагане на дисциплинарно наказване, госпожа Ахчиева е направила непозволени дейности, за което следва да понесе дисциплинарна отговорност.
По мотив спекулациите, свързани с предаването „ Открито “ от месец декември предходната година, Българска национална телевизия декларира, че дни преди лъчение на 09.12.2018 година на предаване, са постъпили две писма, в които са изразени подозрения по отношение на качествата на работата на Българска национална телевизия като социална телевизия, както и във връзка с нарушавания на етичните и професионални стандарти от публицист, работещ в медията, за което е сезирана Прокуратурата. Българска национална телевизия неотложно реагира като изпрати писмо до Върховна касационна прокуратура за инспекция на случая. Българска национална телевизия като виновна социална медия не може да си разреши лъчение на предаване, което е обект на инспекция от способените органи.

Относно правото за изложение и разпространение на информация, управлението на Българска национална телевизия декларира, че разчита на професионалната работа на всеки един от публицистите и чиновниците, както и на тяхната преданост, уместност и почтеност.

Ръководството на Българска национална телевизия изрично споделя убеждението, че законите, използваните правила и персонално поетите отговорности следва да се съблюдават от всеки публицист и чиновник в малкия екран. В случай, че тези отговорности не се съблюдават, всеки персонално носи отговорност за осъществените от него нарушавания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР