На 28 април 2021 г. в град Нур-Султан, под председателството

...
На 28 април 2021 г. в град Нур-Султан, под председателството
Коментари Харесай

В Нур-Султан се проведе 29-та сесия на Асамблеята на народа на Казахстан

На 28 април 2021 година в град Нур-Султан, под председателството на първия президент на Казахстан Н. Назарбаев, се организира следващата XXIX сесия на Асамблеята на народа на Казахстан под надпис " 30 години единение, мир и единодушие ".

Сесията се организира в онлайн формат, с повече от 550 участници. Сред тях са членове на Асамблеята от всички области, ръководители на републикански и районни етнокултурни асоциации, депутати, ръководители на централни изпълнителни органи, политически партии, религиозни сдружения, представители на Неправителствени организации, научна, креативна интелигенция и медии.

Първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев в речта си означи, че страната е построила съвременна пазарна стопанска система, сполучливо са извършени съществени промени. Днес Казахстан е измежду 50-те най-развити страни в света и група страни с равнища на приходи над междинните. В същото време Казахстан с право се смята за водач в региона на нуклеарното разоръжаване и неразпространение. На 29 август 1991 година с Указ на първия президент бе закрит най-големият в света Семипалатински нуклеарен полигон, функционирал от 29 август 1949 година След оповестяването на независимостта на 16 декември 1991 година Казахстан непринудено се отхвърли от четвъртия в света по мощ боеприпас от нуклеарно оръжие.

Според първия президент на Казахстан, с способената си външна политика Казахстан се утвърди като миролюбива страна, ориентирана към съдействие и застраховане на мир. Страната откри другарски, равноправни и взаимноизгодни връзки със 183 страни в света, междудържавни обединявания и интернационалните организации на основата на такива правила на външната политика, като многовекторност, прагматизъм, проактивност и мултилатерализъм.

Н.Назарбаев акцентира, че мирът и разбирателството в страната са в основата на бъдещето на всички казахстанци и подчертава върху пет правилото, в сходство с които би трябвало да се построява държавната политика и новата еднаквост на нацията в идващите години:

1) Принципът на казахстанския национализъм, учреден на доверието и взаимоотношението сред страната и гражданите;

2) правилото на гражданското равенство;

3) правилото на сплотяващата роля на държавния език;

4) правилото на " единение в многообразието ", който в действителност интензивно се добавя от правилото на интеркултурализма;

5) правилото на непрекъсната рационализация на нацията.

В умозаключение Нурсултан Назарбаев изрази признателност към всички членове на Асамблеята за непрекъснатата им поддръжка за неговия курс на развиване на страната и взе решение да съобщи на президента на Казахстан управлението на Асамблеята на народа на Казахстан. Той е уверен, че това решение ще служи на ползите на Асамблеята и ще помогне на президента Касъм-Жомарт Токаев да построи в унисон цялата настояща работа и проекти за бъдещето на казахстанците, обществото и страната.

В речта си президентът на Казахстан К. Токаев съобщи, че Казахстан е изправен пред нови огромни задания. Казахстанският народ има за цел да построи ефикасна страна с устойчива стопанска система и заслужено общество с прогресивни полезности. За постигането на тази цел от основно значение е общонационална консолидация на представителите на всички етноси и вероизповедания за безкористна работа в името на стратегическите ползи на Родината. Това е същинският национализъм. Асамблеята има цялата нужна функционалност и най-важното - човешки капацитет, с цел да играе специфична роля в този исторически значим развой.

Държавният глава сподели също, че Асамблеята на народа на Казахстан се трансформира в най-авторитетна социална институция, която има лично посланичество в Парламента с 9 депутати от разнообразни етноси, които се избират на ротационен принцип, а опитът на Казахстан по етническите и религиозните въпроси е необятно приет и издирван в интернационален проект, за което свидетелства постоянното осъществяване в Казахстан на Конгреси на водачите на международните и обичайните религии и на други интернационалните конгреси. Асамблеята се трансформира в основа на междуетническото, междуконфесионалното съгласие в страната. Фокусът на напъните на Асамблеята непроменяемо е в поредното лансиране на универсалния принцип " единение в многообразието ".

В края на изявлението си президентът К. Токаев предложи Нурсултан Назарбаев да има статут на почетен ръководител на Асамблеята на народа на Казахстан.

В умозаключение на сесията Асамблеята одобри послание към народа на Казахстан, с което можете да се запознаете на уеб страницата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР