На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници.

...
На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници.
Коментари Харесай

Гадаем по горещниците каква ще е зимата

На 28, 29 и 30 юли се означават астрономическите горещници. Според националното поверие това са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат лични имена. В Северна България те са: Чурлига, Пърлога и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута (Чюрука) и Опалена Мария.

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник дават отговор надлежно на месеците януари, февруари и март.

Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, в случай че е студен — предвещава мраз и виелици.

Тази година горещниците ще бъдат с естествени за лятото температури – към 30-35 градуса.

Днес, в първия от горещниците, от запад на изток облачността ще се раздира и понижава и над западните региони ще е най-вече слънчево. В Източна България към момента ще има валежи, само че към този момент по-слаби и на по-малко места.

Ще духа сдържан, краткотрайно мощен северозападен вятър.

Максималните температури ще са най-вече сред 24° и 29°,

заяви Агенция „ Фокус”, базирайки се на информация от Национален институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките. Атмосферното налягане е близо до междинното за месеца, денем ще се покачва.

По Черноморието

облачността ще е забележителна, с превалявания от дъжд. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен северозападен вятър. Температурите ще се намалят и оптималните ще са сред 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините

от запад на изток облачността ще понижава до най-вече слънчево. Превалявания ще има в Източна България. Ще духа сдържан и мощен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 18°, на 2000 метра – към 12°.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на Sinoptik.bg.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР