На 27 януари - рождения ден на Волфганг Амадеус Моцарт,

...
На 27 януари - рождения ден на Волфганг Амадеус Моцарт,
Коментари Харесай

Софийската филхармония празнува рождения ден на Моцарт

На 27 януари - рождения ден на Волфганг Амадеус Моцарт, Софийската филхармония чества гения в компанията на виртуозния пианист Георги Черкин. Поради заболяване на маестро Кристиан Мандеал, който трябваше да дирижира концерта, на диригентския пулт ще застане Вилиана Вълчева, която ще направи своя дебют със Софийската филхармония, се оповестява на фейсбук страницата на Софийската филхармония. Програмата на вечерта включва Увертюра към операта " Отвличане от сарая ", Концерт за пиано и оркестър 21 и Симфония 35 " Хафнер ".

Винаги чакан с неспокойствие от публиката, Георги Черкин се утвърди като един от водещите млади български пианисти. Кариерата му стартира с Втория клавирен концерт на Рахманинов в концерт със Софийската филхармония през 1996 година Активната му концертна активност включва рецитали у нас и зад граница, участия с фамозни оркестри, под диригентството на именити диригенти.

Георги Черкин продължава фамилните музикални обичаи и минава през образование в НМУ в София в класа на Антонина Бонева и НМА в класа на Атанас Куртев. През 1997-1999 година специализира в Академията " Санта Чечилия " в Рим при Серджо Пертикароли, дипломирайки се с голям триумф.

През последните години е награждаван за принос в развиването и популяризирането на културата у нас с " Кристална лира ", " Златен век ", " Златно перо " и други Победител е на интернационалните състезания " Панчо Владигеров " в Шумен, " Premio Sassari " в Италия и " Млади музикални дарования " в София.

Вилиана Вълчева приключва Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " във Варна със компетентност пиано. Тя е лауреат на национални и интернационалните клавирни състезания. Продължава висшето си обучение в Швейцария в Hochschule der Kunste в Берн, по-късно в Музикалната консерватория в Нюшател, където учи камерна музика и оперно корепетиране. Паралелно стартира да се занимава и с диригентство, което я води в университета за музика в Люцерн в класа на проф.Ралф Вайкерт, дълготраен основен диригент на Цюрихската опера. Изучава музикология в университета в Берн.

Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски интернационален конкурс в гр. Кадакес (Испания). Тя е деен участник - диригент в Берлинския конгрес " Das Kritische Orchester ", образуван от музиканти от най-престижните немски оркестри като Берлинската филхармония, Мюнхеската филхармония, симфоничния оркестър на Баварското радио, Dresden Staatskapelle.

През 2013 година Вилиана Вълчева стартира работа в Люцернския оперен спектакъл като репетитор и помощник на основния диригент, където е ангажирана за три креативен сезона. Същата година, след конкурс, печели и място за процедура в нова продукция на Цюрихска опера при основния диригент Фабио Луизи.

През 2014 година е поканена за щатен диригент във Варненската опера, където приготвя и показва доста нови постановки - " Андре Шение " от У. Джордано, " Адриана Лекуврьор " от Франческо Чилеа, " Норма " от Белини, " Лучия ди Ламермур " от Доницети, " Дон Жуан " от Моцарт и други

През януари 2018 година дебютира на сцената на спектакъл " Франческо Чилеа " в Reggio Calabria с " Реквием " от Джузепе Верди, а по-късно същата година слага операта " Норма " от Белини с голям триумф. Дирижира сполучливо в Държавната опера в Пловдив, Биел/Солотурн (Швейцария), тя е и част от отбор " Кнобелсдорф " при Щаатскапеле Берлин. От 2021 година Вилиана Вълчева е щатен диригент и в Държавната опера в Русе.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР