На 27 януари 1945 е освободен концлагера „Аушвиц“. За това

...
На 27 януари 1945 е освободен концлагера „Аушвиц“. За това
Коментари Харесай

Шефът на израелския парламент се разплака в Бундестага

На 27 януари 1945 е освободен концлагера „ Аушвиц “. За това и 27 януари е разгласен за ден з апочит на жертивте на холокоста.

Днес в Бундестага речи по този мотив държаха президентът на израелския парламент Мики Леви и оживялата от концлагера в Терезиенщат Инге Ауербахер.

След речта, която държа пред немските депутати, Леви изрече и една еврейска молитва, в края на която се разплака и не можа да я довърши. Депутатите станаха на крайници и го приветстваха няколко минути, до момента в който успее да се овладее.

В речта си Леви напомни за закононарушенията на националсоциализма и предизвести и за днешните рискове пред демокрацията. „ В постройката на Райхстага можем да си напомним по какъв начин хората могат да се възползват от демокрацията, с цел да я унищожат “, уточни той.

„ Това е мястото, на което хората разтегнаха границите на злото, мястото, на което полезностите на демокрацията бяха изгубени и превърнати в расистка и дискриминационна робия “, съобщи още Леви.

Той напомни, че преди 80 години се взима решението за заличаването на евреите на конференцията от Ванзее.

80 години не стигат, с цел да зараснат всички рани. Но израелската и немската народи съумяха да преодолеят историческата контузия, съобщи още ръководителят на Кнесета. Той благодари особено на някогашната канцлерка Ангела Меркел за уговорката й за създаване на положителни връзки с Израел. „ Благодаря ти, Ангела ", сподели той от трибуната на Бундестага и прикани Олаф Шолц да продължи този курс.

Преди Леви пред депутатите приказва оживялата от концлагера в Терезиенщат Инге Ауербахер. Тя е на 7 години, когато през 1942 я депортират с цялото й семейство в концлагера.

Оцеляват до 1945, когато Червената войска освобождава пандизчиите. Изселват се в Съединени американски щати, където живее и до през днешния ден. Тя описа спомените си от детството си, от нощта на погрома, за това по какъв начин родителите й първо трябвало да правят насилствен труд, а по-късно всички са депортирани в концлагер. В лагера върлува тиф, неналичието на каквато и да е хигиена била един от най-големите проблеми. Плъхове, бълхи пренасяли заболявания сред пандизчиите. Като по знамение тя и родителите й оцеляват и след войната се изселват в Ню Йорк. Но години наред тя лекува контузиите си от лагерничеството.

Канцлерът Олаф Шолц пък предизвести по-рано съперниците на имунизацията и ограниченията против covid-19 да спрат да съпоставят ограниченията, които са за отбрана на живота и здравето на популацията, с холокоста. Това е подправяне на историята и би трябвало да спре, съобщи той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР