На 27 септември в 19.30 ч. Симфоничният оркестър на Българското

...
На 27 септември в 19.30 ч. Симфоничният оркестър на Българското
Коментари Харесай

Маестро Марк Кадин: Радиооркестърът трябва да бъде най-добрият!

На 27 септември в 19.30 ч. Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще излезе на сцената на зала " България ", с цел да открие креативния сезон 2017/2018. Пред него ще застане Марк Кадин - първият чужденец, който поема поста основен диригент на състава. В програмата ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №1 от Чайковски със солист Алексей Володин и Симфония №5 от Шостакович.

52-годишният съветски маестро е гостувал на Радиооркестъра неведнъж от 2003 година насам. Работил е с влиятелни сформира като Руския народен оркестър и " Московски виртуози ". От 2004 до 2014 година е живописен началник на Красноярския научен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Дирижирал е концерти с присъединяване на огромни имена на международната сцена като пианистите Дмитрий Хворостовски и Хибла Герзмава, пианистите Михаил Плетньов, Борис Березовски, Николай Лугански, Денис Мацуев, цигуларите Максим Венгеров, Вадим Репин, Виктор Третяков, виолончелистите Александр Князев и Александр Рудин.

Марк Кадин пое управлението на Радиооркестъра и счита да се откри дълготрайно в София. Вече учи и български език. В изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " той съобщи решително:

В София има огромна конкуренция, има задоволително доста оркестри и ние сме длъжни да бъдем най-хубави измежду всички тях. Това е аксиома – Радиооркестърът би трябвало да бъде най-хубавият! И по тази причина всеки наш концерт би трябвало да бъде празник – не просто да изсвирим творбите и да се приберем у дома, а да създадем събитие! 

Цялото изявление с основния диригент на Симфоничният оркестър на БНР Марк Кадин чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР