На 27 септември 2022 г. от 19:00 ч. в кино

...
На 27 септември 2022 г. от 19:00 ч. в кино
Коментари Харесай

Прожекция на филма „Навални“ в кино „Люмиер“ и дискусия с разследващия журналист Христо Грозев

На 27 септември 2022 година от 19:00 ч. в кино „ Люмиер “ в София Европейският парламент в България в партньорство с интернационалния фестивал за писмено кино, отдадено на човешките права, София ДокуМентал провеждат извънредна прожекция на кино лентата „ Навални “, последвана от полемика, с начален час 20:45 ч., с един от основните герои във кино лентата, журналиста Христо Грозев.

Входът за събитието е свободен, с авансово опазване тук-там до привършване на потенциала на залата. Безплатен билет може да бъде запазен в билетния център на НДК или през EpayGo. Поводът за събитието е идното през м. декември оповестяване на лауреата на премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта на Екологичен потенциал за 2022 година

Филмът „ Навални “

Филмът „ Навални “ (2021, САЩ) на режисьора Даниъл Роър наблюдава българския публицист Христо Грозев, който търси отровителите на съветския опозиционер Алексей Навални. През август 2020 година аероплан от Томск за Москва каца спешно, тъй като един от пасажерите му, Навални, е с заплаха за живота. Лекарите установяват, че е токсичен. Документалният филм наблюдава работата на Навални и Грозев, които откриват сътрудници на Федералната работа за сигурност (ФСБ), взели участие в отравянето, само че не стопират дотук. Навални се обажда на всеки от тях, един по един, с цел да ги пита за какво са го създали.

Алексей Навални, съветски опозиционен водач и политически пандизчия, е лауреат на премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта на Екологичен потенциал за 2021 година

Прожекция: 27 септември 2022 година, 19:00 ч., кино „ Люмиер “, София, вход свободен.

Дискусия с проверяващия публицист Христо Грозев

Христо Грозев е изпълнителен шеф на проверяващата журналистическа организация Белингкат, придобила международна популярност с поредицата си от следствия за секрети интервенции на съветското разузнаване. Х. Грозев е и неин водещ следовател с фокус върху Русия. Той е притежател на премията на Европейската преса за проверяваща публицистика за 2019 година

Дискусия: 27 септември 2022 година, 20:45 ч., след прожекцията на кино лентата, кино „ Люмиер “, София, вход свободен. Дискусията ще се води на български език и няма да се излъчва онлайн.

Повече информация за събитието можете да откриете на страниците във Фейсбук на Европейския парламент в България и София ДокуМентал, както и на documental.bg. Събитието е с вход свободен. Безплатен билет можете да резервирате в билетния център на НДК или през EpayGo.

Награда „ Сахаров “ за независимост на мисълта на Екологичен потенциал

Наградата е учредена през 1988 година и се присъжда всяка година от Европейския парламент на персони и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи. Няколко от нейните лауреати, измежду които Нелсън Мандела, Малала Юсуфзай, Денис Муквеге и Надя Мурад, са носители и на Нобеловата премия за мир. Наградата „ Сахаров “, към която има и парична награда от 50 000 евро, се връчва на публично пленарно съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург в края на всяка година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР