На 27 октомври почитаме св. мчк Нестор, светецът е неразривно

...
На 27 октомври почитаме св. мчк Нестор, светецът е неразривно
Коментари Харесай

Рядко име празнува днес

На 27 октомври почитаме св. мчк Нестор, светецът е неразривно обвързван с подвига на св. вмчк Димитрий Мироточиви, защото в негова отбрана излиза на пердах с обичания гладиатор на императора и го побеждава. Народът назовава деня Нистор и Мишкинден, с него стартират мишите празници. Българите виждали в мишките огромна опасност за реколтата и с цел да се опазят от тази злина, правели специфични ритуали за омилостивяването или прогонването й.

Но освен с мишките се борели, а и с популацията на зайците, с други гризачи. Мишките обаче заемали по-особено място в националната традиция. Вярвали, че когато Нестор умъртвил гладиатора Лий, от корема на победения изскочили мишки и от този момент селскостопанските труженици нямали мира от белите им. На Мишкинден най-старите дами във всяка къща замазвали с тиня пред огнището и по ъглите на постройката, а като ги питали какво вършат, отговаряли, че мажат на мишките очите. При различен обред пък си зашивали полите на облеклата, с цел да зашият устата на цвърчащата злина. Лошо се пишело на къща, където на този ден видели мишка – било знак, че в дома някой краде.

Най-ефективно средство в битката с вредителите била мишата женитба – хващали мъжка и женска мишка, слагали ги в украсена кошница, локалният духовник ги венчавал и след това цялото село изпровождало младоженците, с цел да ги удави в реката или да ги изхвърли някъде надалеч, че да не могат да се върнат по старите си дупки.

Денят на св. Нестор е предназначен за садене на лози край къщите и на овошки, които да красят красят дворовете и полето, а и да дават сладостен плод.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР